Opći izbori će koštati oko 8,5 miliona KM

Opći izbori koji se održavaju 7. oktobra će, prema procjeni, koštati oko 8,5 miliona KM, a najveći trošak, odnosno oko 4,7 miliona KM, ide za naknade članovima biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkih listića, a 650.000 KM za poštanske usluge.  

Kazala je ovo danas Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Izborna kampanja zvanično počinje sutra i traje do 6. oktobra u sedam sati ujutro, a iz CIK-a su danas posebno istakli da je zabranjeno korištenje jezika koji bi mogao potaći na širenje mržnje ili nasilje.

Član CIK-a Stjepan Mikić ukazao je da je u ovom periodu zabranjeno i uklanjati, prekrivati ili na bilo koji način uništavati plakate i druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, nositi oružje na skupove, lažno se predstavljati, voditi izbornu kampanju kojom se narušava spolna ravnopravnost, ometati skupove drugih političkih subjekata, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao, postavljati materijale na zgradama organa vlasti, javnih preduzeća, javnim površinama…

Kazne za kršenje su do 10.000 KM, uklanjanje kandidata s liste i poništavanje ovjere političkog subjekta.

– U dosadašnjoj praksi CIK je uklanjao kandidate s liste i poništavao ovjeru političkog subjekta samo u slučajevima korištenja jezika koji bi mogao nekog da navede na nasilje i širenje mržnje – rekla je Pirić.

Na pitanja o zapažanjima Koalicije „Pod lupom“ o kupovini glasova, Pirić je odgovorila da je CIK mogao sankcionirati samo onog ko je izvršio plaćeno političko oglašavanje, a da je, ako postoje informacije i dokazi za kupovnu glasova, to stvar za tužilaštva.

Odgovorila je i da je Izborni zakon obuhvatio internet-komunikaciju kada je u pitanju kršenje izborne šutnje, ali ni po prijavi ni po službenoj dužnosti CIK nije mogao dokazati da je prekršen Izborni zakon putem društvenih mreža jer nisu mogli pribaviti dokaz ko je izvršio plaćanje i ko je otvorio nalog na društvenoj mreži.

Osvrnula se i na „šale“ koje su se pojavile zbog nabavke poluprovidnih glasačkih kutija te crvenih olovaka.

– Transparentna glasačka kutija će doprinijeti transparentnosti. Imali smo nepraktične metalne kutije. Kada su u pitanju olovke, bilo je dosta primjedbi da članovi biračkih odbora glasački listić učine nevažećim. Nastojimo taj dio prevenirati. Birački odbori će moći imati samo crvenu olovku, a birači će glasati plavom – dodala je Pirić.

Na pitanje o Nenadu Stevandiću, koji je na listi SNSD-a za Parlament BiH, a predsjednik je druge stranke, istakla je da se može predstavljati samo kao kandidat ovjerenog političkog subjekta.

Inače, izbori se provode za Predsjedništvo BiH, predstavničke domove Državnog i Federalnog parlamenta, Narodnu skupštinu RS, predsjednika i potpredsjednike RS te kantonalne skupštine. Na glasačkim listićima se nalazi 128 političkih subjekata, što je 30 više u odnosu na prošle izbore. U centralni birački spisak su upisana 3.352.933 birača.

Pirić je kazala da, kada je u pitanju glasanje iz inozemstva, pečat slanja glasačkog paketa treba biti najkasnije 7. oktobar, a pakete će primati još pet dana nakon toga.

Bit će otvoreno oko 5.500 biračkih mjesta i ima dovoljno poluprovidnih glasačkih kutija.

Pirić je istakla i da očekuju sličnu situaciju kao za lokalne izbore 2014. godine, da će u roku od 24 sata objaviti izborne rezultate sa oko 95 posto biračkih mjesta. Podsjetila je da je objava konačnih, potvrđenih rezultata 30 dana od dana izbora. (avaz.ba)