Najviše mikrobiološki neispravne hrane zastupljeno na području ZDK

Čak 87 uzoraka gotovih jela u Federaciji BiH mikrobiološki je neispravno, pokazale su analize objavljene u posljednjem biltenu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Iste analize pokazale su mikobiološku neispravnost 34 uzorka sladoleda i kolača, kao i 24 uzorka mesa i proizvoda od mesa. Ukupno je mikrobiološki testirano 23.956 uzoraka hrane i vode, a neispravna su 1384.

Sumnjiva kvaliteta Analiza zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe u FBiH rađena je po kantonima. Tako se pokazalo da je najviše mikrobiološki neispravne hrane zastupljeno na području Zeničko-dobojskog kantona. Od analiziranih 11.338 uzoraka, mikrobiološki je neispravan 1171 uzorak. U Tuzlanskom kantonu od analizirana 2033 uzorka, neispravno je 311. Slijedi Sarajevski s 220 neispravnih uzoraka. Hercegovačko-neretvanski kanton je na četvrtom mjestu.

Prema podacima objavljenim u spomenutom izvještaju, mikrobiološki su u ovom kantonu pregledana 224 uzorka živežnih namirnica, od čega mikrobiološki ne odgovara 31. Za Zapadnohercegovački i Hercegbosanski kanton ne postoje podaci. Uz gotova jela, sladolede i kolače te meso, među najrizičnijim namirnicama koje mikrobiološki nisu odgovarale, našli su se i mlijeko i mliječni proizvodi, ali i hljeb, tjestenina i keks. Iz brojnih udruženja potrošača potvrđuju da građani kupuju raznu uvezenu robu sumnjive kvalitete, što se opravdava slabom kupovnom moći, po kojoj je BiH na posljednjem mjestu u Europi.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, ukazuje kako smo otvoreno tržište i naravno da ćemo dobiti robu lošije kvalitete po istoj, nekada i većoj, cijeni nego što je u zemljama zapadne Europe. Razliku u kvaliteti proizvoda potrošači su prvo primijetili pri upotrebi raznih kozmetičkih i higijenskih sredstava za kućanstvo, a potom su razlike uočene i u kvaliteti hrane. – A sve se opravdava time što nam je kupovna moć mala pa možemo jesti bilo što, koristiti svakakvu obuću, odjeću itd. Kada je riječ o pakiranju, gramaža je manja, a cijene iste – kaže Vasilić. Ukazuje i na neusklađenost propisa glede držanja mesa.

U Njemačkoj meso može biti šest mjeseci duboko zamrznuto pa ga treba preraditi, izvesti, uništiti, a kod nas godinu dana. Sigurno kako ima primjera da se uvozi meso kojem je istekao rok trajanja, odmrzne i prodaje u trgovinama kao svježe – kazao je. Alarmantni su podaci objavljeni u ovom izvještaju, a koji se odnose na vodu za piće. Naime, od ukupno analizirana 8553, mikrobiološki je neispravan 1171 uzorak. Ništa bolji nisu ni rezultati hemijskih analiza vode. Kada je riječ o predmetima opće upotrebe, među kojima su i sredstva za ličnu higijenu, ukupno je mikrobiološki obrađeno 36.077 uzoraka, od čega je neispravno 1835. Najviše neispravnih predmeta opće upotrebe u Federaciji BiH zabilježeno je u Tuzlanskom kantonu – 535, zatim u Unsko-sanskom – 502 te Sarajevskom – 427 uzoraka. Analize su pokazale kako velik broj predmeta opće upotrebe nije ispravan hemijski. (vecernji.ba)