Trinaestogodišnji Affan Kaknjo pobjednik Foto-konkursa #MojaBiH u kategoriji 2

Affan Kaknjo, 13-togodišnjak iz Zenice, pobjednik je FOTO-konkursa #MojaBiH u kategoriji 2 (13-18 godina), koji je organizovala Ambasada Italije u Sarajevu. Svojom fotografijom „Underestimated power“ prikazao je prirodu okruženja u kojem živimo, kako korištenjem pametnih telefona zanemarujemo ono što se nalazi oko nas, kao i ono što nam se pruža. Istakao je važnost prirode, njenu vrijednost, te koliko je važno biti osjećajan prema njoj.

Moje ime je Affan Kaknjo, imam 13 godina i dolazim iz Zenice.

Vodopad Kravica jedan je od najdragocjenijih prirodnih ljepota moje domovine. Fotografijom, koja je naizgled lijepa, pokazujem prirodu okruženja u kojem živim. Ako je pažljivo posmatramo uočavamo detalje koji su nam postali uobičajeni. Čovjek na slici posvećuje pažnju sadržaju na njegovom mobitelu. Ovom fotografijom htio sam pokazati kako mi, korištenjem pametnih telefona, zanemarujemo ono što se nalazi oko nas.

Ovim prizorom želio bih skrenuti pažnju na to kako vremenom postajemo manje svjesni i zbog toga prirodu oko sebe shvatamo olako. Upravo zbog toga, mobiteli i druge tehnološke “potrebe“ potpuno omaložavaju moć prirode.

Također, želim istaknuti koliko je priroda važna i koliku vrijednost ima, te koliko je važno biti osjećajan prema njoj“, poručuje Affan.

Affan je od februara 2017. godine najmlađi član Creative Shooting Teama, koji je osnovan 2012. godine, a koji ima za cilj da svaki član putem edukativnih predavanja na jedinstven način izrazi svoje ideje i misli, te da razvije svoju vlastitu kreativnost obrađujući različite društvene teme i pojave koje su prisutne u njegovom okruženju. Svoj rad tim je predstavio na izložbama obrađujući teme: „Cyberbullying“ i „Museum Architecture Creative Shooting Team“, koje su bile predstavljene u Muzeju grada Zenice i u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Također učestvovali su i na Noći istraživača u Sarajevu 2017. godine, gdje su se predstavili prezentacijama i svojim footgrafijama.

Mediha Kobilica