SDA Zenica: Uspostavljanjem Poslovne zone “Zenica-jug” biće oštećen budžet Grada Zenica

2
1508

Gradsko vijeće Zenice na svojoj sjednici koja je održana u petak, 13. aprila 2018. godine bez podrške vijećnika SDA, dakle uz podršku SDP-a, SBB-a, Snage centra, DF-a, Naše stranke i dva nezavisna vijećnika, donijelo je Odluku o osnivanju i uspostavljanju Poslovne zone “Zenica-jug”. Predviđena Poslovna zona “Zenica-jug” nalazit će se dijelom i na zemljištu koje je u vlasništvu supruge gradonačelnika Fuada Kasumovića i to u površini od cca. 25 dunuma zemlje, saopšteno je iz Stranke demokratske akcije Zenica.

U saopštenju se navodi da je plan gradonačelnika Kasumovića da vlastito poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko, što je, kako se ističe, učinjeno prethodnom odlukom Gradskog vijeća o usvajanju Prostornog plana Grada Zenice.

Ističemo da su vijećnici SDA zbog toga bili protiv usvajanja navedenog Prostornog plana, jer je nedopustivo da se pretvorba poljoprivrednog u građevinsko zemljište vrši bez standardnih uplata naknade u okviru urbanističkih saglasnosti. Ovim je budžet Grada Zenice oštećen za veliki iznos novca, jer, primjerice, svaki građanin Zenice u prosjeku plati pretvorbu za gradnju kuće cca. 1000 KM za zemljište od 500 m2.

Zastrašujuće je da će sredstva za izgradnju komunalne infrastrukture (pristupni putevi, voda, kanalizacija, struja, telefonski i drugi vodovi) za spomenuto zemljište ići na teret budžeta čime se budžet dodatno oštećuje, jer se ovim osigurava komunalna infrastruktura za privatno zemljište Kasumovića i njegove supruge.

Nadalje, članom 9. pomenute odluke se predviđa da se “sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa” osiguravaju iz budžeta Grada. Na ovaj je način kriminal kompletiran.

Obavještavamo javnost Zenice i Bosne i Hercegovine da SDA Zenice nije na žalost mogla spriječiti kriminal u Gradskom vijeću, ali će zato iskoristiti pravna sredstva kako bi se stalo u kraj pljački i otimanju od građana Zenice, navodi SDA Zenice u današnjem saopštenju za javnost.

2 KOMENTARI

  1. Smatrate kriminalom sve sto vi ne radite, ili bolje reci od cega vi ne profitirate i ne ogradite se.. pogledajte sta ste uradili i do cega ste narod doveli, i vi stali pricati kako je nesto kriminal, prvo ispred svoje kuce cisti pa onda gledaj komsijinu… BOZE SACUVAJ, ko o cemu k**va o postenju…

  2. ovdje nije u pitanju ostecenje budjeta grada zenice vec je u pitanju ostecenje njihovog stranackog budjeta a ove demagogije sto sire sire ih 26 godina i mislim da ih je dosta vise sa tim demagogijama oni i njihova stranka SDA ne zele dobro kako gradu i drzavi tako i gradjanima kako drzave tako i ovog grada narode u oktobru ih smjenite

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here