Poreska uprava: “Mital” duguje RS-u 49 miliona KM

“Arcelor Mital” duguje Republici Srpskoj 49 miliona maraka zbog efekta transfernih cijena, utvrdila je ponovo Poreska uprava. Kontrola je konačno završena i opet je utvrđeno da je ova kompanija od 2010. do 2012. utajila 49 miliona KM poreza na dobit.

Inspektori su ustanovili da „Mital“ svojoj željezari u Zenici prodaje rudu po nižim cijenama od tržišnih, a visina poreskog duga neznatno je manja nego prošli put, kada je rješenje Poreske sud poništio i vratio na ponovni postupak. U “Mitalu” potvrđuju da su dobili odluku i da još analiziraju šta i kako dalje.

“Mi smo veoma iznenađeni novim rješenjem Poreske uprave jer je sud Republike Srpske dao mišljenje i preporuku u ovom slučaju i poništio prethodno rješenje Poreske uprave. Ništa se nije promijenilo od dana kada je donesena presuda i ja ne vjerujem da je Poreska uprava imala osnova za ovakvo novo rješenje. Mi ćemo ponovo uložiti žalbu”, kaže Mladen Jelača, generalni direktor “Arcelor Mitala”.

„Mital“ je od početka tvrdio da je cijena po kojoj rudu prodaju Zeničkoj Željezari realna i da cijena koju su inspektori koristili u svojoj procjeni ne oslikava stanje na tržištu. Njihovu žalbu sud je prošli put uvažio zbog nekoliko proceduralnih razloga, između ostalog i tog što agencija „CRU Consulting“ iz Londona, nije bila ovlašćena da radi kontrolu transfernih cijena, javila je Alternativna televizija.

Sve se desilo u septembru 2016. a od tada traje nova kontrola. U međuvremenu, koalicioni partneri SNSD i DNS razmijenili su niz optužbi a propao je i jedan pokušaj prodaje RŽR Ljubije.

Nova kontrola transfernih cijena u prijedorskom “Mitalu” trajala je čak 19 mjeseci, a na uporna insistiranja novinara tokom cijele prošle godine, iz Poreske uprave stizao je odgovor da je postupak pri kraju. U jednom navratu saopštili su da nema opstrukcije i da jedna ovakva kontrola traje u prosjeku čak 550 radnih dana.

Ako se ispostavi da je nalaz poreske tačan, “Mital” će Republici Srpskoj morati da plati stotine miliona, jer to osim utaje poreza znači i da je nižim cijenama vještački umanjena dobit tog zajedničkog preduzeća, od čega polovina pripada RŽR Ljubiji.

Nalaz Poreske i prošli put bio je okidač za prodaju Ljubije a sve se, ponovo, dešava u trenutku kada se očekuje da IRB objavi ponudu o prodaji državnog paketa akcija ovog preduzeća na berzi, javlja ATV.