Protesti u Tetovu: Početak radova na izgradnji nove škole do aprila, u suprotnom, blokada M17

Članovi Vijeća roditelja Osnovne škole Hasan Kikić u naselju Tetovo održali su danas jednosatni protest. Nezadovoljni su što izgradnja nove školske zgrade još nije počela.

S radovima se kasni već godinu i po dana i u obećanje nadležnih u kantonalnom ministarstvu, da će se sa radovima krenuti u aprilu, ne vjeruju. Kažu da djecu u školu šalju na vlastitu odgovornost i da su spremni nakon današnjih protesta i na radikalnije mjere.

U mjesecu maju će dvije godine od kada je tokom proljetnog raspusta obrušen plafon u jednoj od učionica. Od tada je cijelo krilo škole van funkcije, a građevinski inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove je u ljeto 2016. utvrdio da zgrada nije bezbjedna.

Almedina Hrnjić i Aldina Selimović imaju po dvoje djece koja pohađaju nastavu u školi Hasan Kikić u Tetovu. Plaše se slati ih na nastavu, jer im je, kažu, rečeno da to rade na vlastitu odgovornost.

Plašim se slati djecu u školu jer su nam ljudi koji su izvršili mjerenje rekli da nije bezbjedno da se nastava odvija u školi. To stvarno nema smisla, da se nešto desi samo jednom djetetu…” , kaže Hrnjić, ističući da je na sastanku Vijeća roditelja bilo i prijedloga za radikalne mjere, poput blokade magistralnog puta. Predsjednik Vijeća roditelja, Enver Karahmet, kaže da su spremni na obustave nastave ukoliko radovi na izgradnji nove škole ne krenu u aprilu.

Resorni ministar, Mensur Sinanović, međutim kaže da se ništa nije promijenilo u međuvremenu, od sastanka održanog početkom mjeseca. Već je utrošeno milion maraka za potrebnu dokumentaciju, na raspolaganju je još oko milion, UNDP će odabrati izvođača radova koji bi trebalo da krenu u aprilu.

Direktorica škole, Hasna Alihodžić, podržava roditelje u njihovoj borbi, ali tvrdi da je odvijanje nastave bezbjedno.

Prije nego što smo se odlučili na organizaciju nastave u susjednom krilu zgrade prostor je pregledala građevinska inspekcija Grada Zenica i utvrdila da se u tom dijelu zgrade nastava može izvoditi“, rekla nam je direktorica.

Osnovnu školu Hasan Kikić pohadja u dvije smjene ukupno 250 učenika. (A.H.)