Odabranim voćem i povrćem protiv neuroloških oboljenja

Jedući voće i povrće dobijate širok raspon vitamina i minerala koji su korisni za cjelokupno zdravlje.

Ne čudi da oni također mogu smanjiti rizik od razvoja demencije kasnije u životu. Odabrano voće i povrće je posebno dobro u borbi protiv demencije, a ono se nalazi svuda oko nas i nije skupo.

Držite se podalje od demencije sa ovim namirnicama

Dok su voće i povrće izvrsni izvori hranjivih tvari u cjelini, neki od njih sadrže određene tvari koje mogu smanjiti rizik od demencije.

Paprike – prehrana bogata paprikom je povezana sa značajnim smanjenjem rizika od Parkinsonove bolesti.

Istraživači sa Univerziteta u Washingtonu koje je vodila epidemiologinja dr. Susan Searles Nielsen, istraživali su prehranu 490 osoba sa Parkinsonovom bolešću da bi procijenili njihove prehrambene navike.

Otkrili su da je prehrana povrćem poput krompira, paradajza, patlidžana, paprike u cjelini – paprike posebno – bila povezana sa značajnim smanjenjem rizika od Parkinsonove bolesti za više od 30 posto u ukupnom poretku u odnosu na kontrolne grupe.

Najveću prednost imali su ljudi koji su jeli više od dvije do četiri paprike sedmično, crvene, narandžaste i žute paprike, koje su bogatije hranjivim tvarima nego zelene.

Bobice – one su poznate po svom visokom sadržaju antioksidansa, u stvari, one su jedna od najvažnijih namirnica prepunih antioksidansa, što znači da su super u borbi protiv oksidativnog stresa.

Prethodna istraživanja naučnika sa američkog instituta National Institutes of Health, Washington State University, indijskog sveučilišta Annamalai i sveučilišta Oman Sultan Qaboos University College of Medicine, utvrdila su da su sve bobice povezane sa smanjenim rizikom od različitih oblika demencije.

Na primjer, otkrili su da jagode smanjuju ciklooksidaciju i povećavaju neurološko zdravlje; borovnice pružaju antioksidativnu zaštitu od oštećenja arterija i neurona, te su povezane sa povećanjem pamćenja i učenja.

Salate i zeleno lisnato povrće – prema zapisima na MedicalXpress.com, studija provedena na medicinskom centru Rush University u Chicagu otkrila je da „jedenje jedne porcije zelenog lisnatog povrća dnevno može pomoći u očuvanju memorije i razmišljanja u starosti.”

Osim brojnih vitamina i minerala u lisnatom povrću, ono također sadrži folnu kiselinu, glavni nutrijent za kojeg je pronađeno da smanjuje rizik od demencije.

Brze činjenice o Parkinsonovoj bolesti

Parkinsonova bolest je druga po učestalosti neurodegenerativna bolest nakon Alzheimerove bolesti. Ona utječe na oko 130.000 ljudi u Velikoj Britaniji, obično ciljajući one iznad 50 godina starosti.

Bolest je uzrokovana smrću stanica mozga koje proizvode dopamin ili živčanih stanica u području mozga koje kontrolišu kretanje. U ranim fazama su je Parkinsonova bolest je obilježena podrhtavanjem ruku, promjenama u govoru, ukočenošću udova, narušenom ravnotežom, otežanim hodanjem i krutošću, koja može napredovati u kognitivnom smjeru poput depresije i demencije.

Trenutno ne postoji lijek za Parkinsonovu bolest, ali neki lijekovi se koriste za ublažavanje njezinih simptoma.

Toksični zagađivači u okolišu mogu biti glavni pokretač razvoja Parkinsonove bolesti, jer oni se mogu nagomilati u opskrbi hranom i utjecati na potrošače. Na primjer, perad i tuna su vodeći izvor arsena, mliječni proizvodi su najveći izvor olova, a plodovi mora su glavni izvor žive.

Smanjena izloženost pesticidima, teškim metalima, mliječnim i drugim proizvodima životinjskog porijekla može spriječiti razvoj bolesti i drugih zdravstvenih problema.

NoviSvjetskiPoredak.com/ZenicaInfo