Albu i Komgrad Ze nisu iznenadile sniježne padavine

Sniježne padavine koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu u noći sa ponedjeljka na utorak, nisu izazvale značajnije probleme u odvijanju saobraćaja. Snijeg je na području Zenice počeo da pada jutros oko tri sata, te je vrlo brzo formirao sniježni pokrivač na ulicama i putevima.

Zimske službe komunalnih preduzeća Alba i Komgrad Ze, koje su zadužene za održavanje 288 km lokalnih i 122 km gradskih ulica plus 52 km trotoara, uglavnom su počele sa radom odmah nakon što je snijeg počeo da pada tako da nisu zabilježene značajnije poteškoće.

Mi smo uspjeli da do sedam sati glavne ulice očistimo, a tokom dana očišćene su dionice drugog i trećeg prioriteta. Uglavnom spremno smo dočekali sniježne padavine, – kaže Bojan Jeftić iz zimske službe Albe.

I na prigradskim saobraćajnicama, gdje je zabilježeno u prosjeku oko 15 cm sniježnog pokrivača putni pravci prvog prioriteta su odmah osposobljeni za saobraćaj, – kaže šef zimske službe Komgrad Ze, Mirsad Kulačić.

Malih problema smo imali na višim nadmorskim visinama gdje je bilo poledice, ali smo sve to uspjeli za kratko vrijeme osposobiti, – dodaje.

Iz oba preduzeća su naglasili da ljudski i materijalni kapaciteti stoje na rasposlaganju 24 sata dnevno, te uz dovoljne količine posipnog materijala ne očekuju bilo kakave probleme u odvijanju saobraćaja na značajnijim dionicama u Zenici. (N.G.)