Tuča u KP Zavodu Zenica zbog duga od 100 KM

U Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa u Zenici prije tri dana došlo je do tuče zatvorenika zbog duga od 100 KM, a jednom od njih je naneseno pet rana oštrim predmetom napravljenim od ručke brisača za pod. Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio direktor KPZ Zenica, Redžo Kahrić.

Sve je krenulo kada su u Kazneno-popravni zavod Zenica dovezena dvojica osuđenika iz Mostara. Jedan je u KPZ Zenica primljen prije tri mjeseca, dok je drugi u zeničkom zatvoru od ranije.

“Sve je počelo raspravom o tome kada će zatvorenik koji je kasnije došao vratiti novac drugom koji je u zatvoru već duže vrijeme. Nakon nekog vremena, oštećeni je došao do zatvorenika koji je dugovao novac i rekao mu da više novac ne duguje njemu već nekoj trećoj osobi. U tom momentu prišao je treći zatvorenik, neutralno, i rekao da to riješe međusobno, da ne petljaju nikoga više. Isti dan oko 13:30 oštećeni je ušao u ćeliju, jer se radi o kolektivu, i udario nekoliko šamara jednom od zatvorenika. S obzirom na to da na hodnicima imamo brisače za pod, jedan od zatvorenika je napravio bodež od njega te ga iskoristio kasnije za večerom”, izjavio je Klixu direktor KPZ Zenica, Redžo Kahrić.

Tokom večere u kantini bude blizu 150 osuđenika, koji se izmjenjuju u tri grupe. Oko 18:45 sati jedan od zatvorenika je prišao drugom i nanio mu pet uboda improvizovanim bodežom. Rane kod ozlijeđenog osuđenika su uglavnom površinske, ali jedna od njih se nalazi blizu srca, zbog čega mu je ukazana medicinska pomoć u Kantonalnoj bolnici. Ovakav napad, prema Kahrićevim riječima, može se okvalifikovati kao ubistvo u pokušaju.

Naknadno je u zatvoru došlo do formiranja dvije grupe, jedna je stala u zaštitu povrijeđenog zatvorenika. Kahrić kaže da je straža reagovala na vrijeme kako bi spriječila nerede. Tom prilikom, nanesene su lakše povrede i dvojici stražara.