Putem “Krimolovaca” zaprimljeno 360 poziva i 16 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u decembru 2017. godine registrovali su 360 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“.

U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 16 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Pored navedenog, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljena je 71 prijava, od čega 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na zloupotrebu službenog položaja i privredni kriminal. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 37 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po deset je postupala i SIPA.

U izvještajnom periodu pristiglo je 20 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 90 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH