Ukinut pritvor osumnjičenima za šverc oružja

Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužilaštva BiH za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane Almiru Krnjiću, Adisu Abazu i Ademu Abazu, osumnjičenima za krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom oružja i vojne opreme, te proizvodima dvojne namjene.

Trojac se sumnjiči za nabavku i krijumčarenje veće količine automatskog naoružanja i streljiva, radi prodaje na ilegalnom tržištu naoružanja na području Evropske unije.

Ukinut je pritvor i određene su im mjere zabrane napuštanja boravišta i obaveze povremenog javljanja određenom državnom organu. U cilju izvršenja ove mjere osumnjičenima je naređeno da se jednom sedmično javljaju nadležnoj policijskoj stanici, saopštio je Sud BiH.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mjera zabrane vršit će se svaka dva mjeseca.

Osumnjičenima će se odrediti pritvor ukoliko prekrše bilo koju obavezu izrečenu navedenim rješenjem, saopšteno je iz Suda BiH.

Almir Krnjić, Adis Abaz i Adem Abaz osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ BiH, – navodi se u saopštenju Suda.

Adis Abaz, rođen 1979. godine u Zenici i Almir Krnjić, uhapšeni su sredinom januara u akciji federalne policije, dok se 62-godišnji Adem Abaz sam predao, nakon što je za njim raspisana potraga.