Zenički ugostitelji prisiljeni povećati cijene usluga: Gdje će sve kafa biti skuplja

foto: ZenicaLife

Dio zeničkih ugostitelja najavljuje od 1. marta uvećane cijene kafe, mineralne vode i čaja. Razlog za ovaj potez je, kako ističu, veće opterećenje na ukupno poslovanje. Teškoće će dodatno nastati najavljenom provedbom Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda, odnosno zabrane pušenja na javnim mjestima.

U Sekciji ugostitelja, koja djeluje pri Udruženju poslodavaca Zenice, ukazuju da su bili primorani na povećanje cijena kafe, kisele vode i čaja sa jedne, na marku i po. Predsjednik Sekcije, Senad Džanić u razgovoru za naš program podsjeća da je unazad nekoliko godina jedan broj ugostitelja povećao cijene. U međuvremenu je došlo do rasta dobavljačkih cijena i drugih parametara koji čine strukturu konačne cijene.

Član Sekcije ugostitelja, Ivan Petrović, ukazuje da su ugostitelji dvadeset godina zadržavali cijenu kafe, čaja i mineralne vode.

Prije 20 godina jedan kilogram kafe koštao je 14, a sada je 30-35 KM. Iz dana u dan rastu cijene svega, a cijene kafe, čaja i mineralne vode u ugostiteljskim objektima nisu se mijenjale. To je razlog za ovu odluku, potreba da pokrijemo vlastite, nove troškove, da spasimo posao i radna mjesta naših uposlenika, – kaže član Sekcije ugostitelja, Ivan Petrović.

Ugostitelji se pribojavaju i primjene Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, koji predviđa zabranu pušenja na javnim mjestima, što uključuje i ugostiteljske objekte.

Svi ugostitelji zbog toga strahuju. Poznata je statistika da je u Hrvatskoj, recimo, zbog zabrane pušenja u objektima posao pao za 30 posto, – komentariše Petrović.

Veće cijene kafe, mineralne vode i čaja u zeničkim ugostiteljskim objektima trebale bi biti u primjeni od 1. marta.

Pogledajte koji će objekti od 1. marta povećati cijene artikala.

(Š. Babić/S. Stević)