Telalović: U fazi osnivanje Balkanskog saveza socijalnih radnika

Socijalna zaštita u BiH je vrlo složena i teško provodiva, to je oblast koja nema ustavnu kategoriju, niti organ izvršne vlasti na državnom nivou. Socijalni radnici oba strukovna entitetska udruženja rade već izvjesno vrijeme na formiranju državnog saveza, a ovih dana su zajedno sa Asocijacijom socijalnih radnika Srbije počeli sa formiranjem Balkanskog saveza socijalnih radnika.

Kažu žele prvo zaštititi dignitet struke i razmjenjivati iskustva, jer su problemi slični u svim državama Zapadnog Balkana, te poraditi na unapređenju ovdašnje socijalne zaštite i socijalne politike.

U kantonalnim i federalnom savezu socijalnih radnika odavno su vrlo aktivni na organiziranju međunarodnih konferencija, učešću u izradi zakonskih prijedloga i nacrta u duhu reforme socijalne zaštite, ali i iznalaženju modela unapredjenja struke.

Zato smo posljednjih nekoliko godina započeli i rad na osnivanju krovnog državnog Saveza socijalnih radnika, – kaže Mirnes Telalović, predsjednik Federalnog saveza socijalnih radnika. Napominje da socijalna zaštita nije ustavna kategorija i politika i nadležnost je entiteta.

– U tom složenom aparatu socijalne zaštite od entiteta do lokalnih nivoa imamo nerijetke manipulacije, kako korisnika određenih socijalnih prava, tako i institucija. Imamo zakone koji nisu provodivi u praksi. Sada u dogovoru sa federalnim Ministarstvom rada i socijalne politike trebamo omogućiti svim kolegama koji rade direktno u praksi da daju svoje mišljenje na određene propise. U proteklih 5-6 godina smo se nametnuli i postali prepoznatljivi u institucijama u kojima se odlučuje, pa smo članovi svih radnih grupa koje trenutno rade na izradi zakona, o socijalnim uslugama, o podršci porodici i o djelatnosti socijalnog rada, – ističe Telalović.

Uključuju i akademsku zajednicu u ove aktivnosti, a da im zvanična politika ne osporava dignitet kazuje i podatak da su prošle sedmice u Beogradu u studijskoj posjeti koja je rezulatirala osnivanjem Balkanskog saveza socijalnih radnika bili i pomoćnici federalnog i kantonalnog ministra rada i socijalne politike.

Po svemu sudeći, jačanje i koordinacija struke u tranzicijskim zemljama Zapadnog Balkana, društva na teritorijama nekada jake socijalne države trebalo bi dovesti do adekvatnije socijalne politike.

– Za početak će sjedište Balkanskog saveza socijalnih radnika biti u Beogradu jer je u Srbiji mnogo jednostavnije registrirati savez, nego u Bosni i Hercegovini. Cilj nam je razmijeniti iskustva i stručna mišljenja, zajednički nastupati, raditi na unapređenju socijalne politike kako bi korisnicima omogućili što adekvatniji model socijalne zaštite, – dodaje naš sagovornik.

Osnivači Balkanskog saveza socijalnih radnika su savezi Federacije i Republike Srpske i Asocijacija socijalnih radnika Srbije. Očekuju da će im se vrlo brzo pridružiti strukovni savezi Hrvatske i Crne Gore.

Do kraja ove godine bi također, uz podršku OSCE-a, trebao biti formiran državni savez socijalnih radnika, koji bi kao što su do sada bili entitetski, bio maksimalno uključen u sve procese reforme socijalne zaštite u BiH. (A. Huskić)