Kreho uputio Otvoreno pismo Vladi FBiH: Radnicima ArcelorMittala omogućiti provjeru uplate radnog staža u Željezari Zenica

Građanski aktivista, Hasan Kreho, uputio je Vladi Federacije BiH, premijeru Fadilu Novaliću i resornim ministrima, otvoreno pismo u kojem ukazuje na problematiku uvezivanja staža radnicima kompanije ‘ArcelorMittal’, nekadašnjim uposlenicima Željezare Zenica. Nakon što je nad Željezarom Zenica pokrenut stečaj, radnici ArcelorMittala, koji su u proceduri odlaska u penziju, moraju provjeriti da li im je uplaćen kompletan radni staž, za vrijeme dok su radili u preduzeću Željezara  Zenica, u Zavodu PIO za Zeničko-dobojski kanton, upozorio je Kreho.

Po njegovim riječima, provjerama u ovoj službi, ispostavilo se da jednom broju radnika nije uplaćen dio radnog staža provedenog u Željezari. – Bitan period za provjeru radnog staža je do maja 1992. godine, – kaže Kreho.

Obzirom da je Željezara Zenica u stečaju, Vlada Federacije BiH mora naložiti stečajnom upravitelju da u februaru mjesecu omogući svim zainteresovanim radnicima pristup informacijama evidencije radnog staža koja se nalazi u posjedu Željezare Zenica i omogući izdavanje potvrde od strane Željezare Zenica, kojom bi se pravdao evidentirani, a neuplaćeni radni staž, u Zavodu PIO u sjedištu u Zenici, – ističe Kreho napomenuvši radnicima da svaki od njih u tom postupku treba da ponese ličnu kartu i radnu knjižicu i u Zavodu PIO u Kantonalnoj administrativnoj službi za Zeničko-dobojski kanton u Zenici, u sobi broj 14, izvrši provjeru uplaćenog radnog staža u periodu zaposlenja u Željezari Zenica.

Nadam se da će Vlada Federacije BiH reagovati i da se za bivše radnike evidencija radnog staža, koja se nalazi u posjedu Željezare Zenica, neće izgubiti ili uništiti, što bi zainteresovane radnike koji odlaze u penziju koštalo i živaca i novaca, zaključuje na kraju ovog saopštenja, Hasan Kreho.