Vanredna izborna skupština SDA: Nezir Pivić izabran za predsjednika SDA Zenica

U Zenici je danas održana Vanredna izborna skupština Stranke demokratske akcije na kojoj su birani predsjednik, potpredsjednici i članovi Općinskog izvršnog odbora.

Prošlog vikenda, 27. i 28. januara održani su izbori u 66 mjesnih ogranaka na kojima je birano rukovodstvo mjesnih odbora i 156 delegata koji su danas zaokružili vanrednu izbornu skupštinu.

Izbornoj skupštini su danas prisustvovala 142 delegata. Oni su aklamacijom za predsjednika zeničke SDA, inače najjače i najbrojnije lokalne organizacije SDA u Bosni i Hercegovini, jednoglasno izabrali prof. dr sc. Nezira Pivića, dosadašnjeg predsjednika Povjereništva koji je u minuloj godini aktivno radio na stabilizaciji i konsolidaciji stranke, saopšteno je iz SDA Zenica.

Ovom prilikom, novoimenovani predsjednik zeničke SDA, Nezir Pivić, naglasio je da ovim izborima Stranka demokratske akcije u Zenici otvara novu stranicu u svom radu, a ona će biti u znaku organizacionog jačanja, kadrovskog osvježenja i intenzivnije promocije idejno-etičkih temelja na kojima počiva SDA.

Nakon toga, na prijedlog novog predsjednika, izabrani su potpredsjednici SDA Zenica, a delegati su tajnim glasanjem povjerenje dali Mirsadu Čizmi, Suadu Kaknji, Ismetu Begiću, Belmi Pojskić i Jasminu Duvnjaku čime su oni postali i prvi članovi Izvršnog odbora.

Izborna skupština je zatim tajnim glasanjem birala pet dodatnih članova Izvršnog odbora od 11 kandidata koji su delegirani od strane mjesnih odbora. Za članove Izvršnog odbora izabrani su Amir Ismić, Esad Čivić, Ekrem Ćosić, Abdulah Mangić i Namir Škaljo.

U skladu sa statutarnim ovlaštenjima i izbornim pravilima, predsjednik SDA Zenica predložio je još šest članova Općinskog izvršnog odbora. Aklamacijom su jednoglasno izabrani Naidin Ahmetspahić, Semir Bolić, Miralem Galijašević, Elvir Smriko, Senad Sarajlić i Ahmed Mutapčić. U Općinski izvršni odbor su, prema statutarnim odredbama, po funkciji ušli i prof. dr sc. Spahija Kozlić kao predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Zenica, dr. Malik Ejubović u svojstvu predsjednika Povjereništva Asocijacije mladih i predstavnica Asocijacije žena SDA Zenica.

Današnjim činom zenička SDA je još jednom pokazala da je daleko najorganizovanija, najbrojnija, kadrovski najsposobnija i najjača stranka u našem gradu. Ovo je prva organizacija u Bosni i Hercegovini koja je povjereništvo, postavljeno nakon lokalnih izbora,  zamijenila legalnim i legitimnim tijelom koji će SDA voditi u narednom periodu. Učinjeno je to u skladu sa svim demokratskim standardima i u ozračju promocije snage i jedinstva, saopštila je Press služba SDA Zenica.

Prof. dr. Nezir Pivić je doktor pravnih nauka, rođen 4. jula 1983.godine u Zenici.

Diplomirao je 2006. godine na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od 2007. godine je zaposlen na Pravnom fakultetu UNZE na Katedri za krivično pravo, gdje je magistrirao (2009.) i doktorirao (2012.). Napredovao je od zvanja asistenta, u višeg asistenta, docenta i potom vanrednog profesora za kojeg je izabran u novembru 2017. godine. U dosadašnjem radu je napisao tri knjige i desetine članaka iz krivično-pravne oblasti, te je učestvovao u realizaciji brojnih domaćih i međunarodnih projekata, u cilju unaprijeđenja praktičnog obrazovanja studenata i promocije Pravnog fakulteta u Zenici.

Od aprila 2015.godine obnaša i funkciju zamjenika ministra pravde BiH, gdje je učestvovao u brojnim aktivnostima reforme državnog pravosuđa koje su obuhvaćene Strukturiranim dijalogom o pravosuđu, Strategijom reforme sektora pravde, te procesom borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u smislu realizacije Akcionog plana Vijeća Evrope Financial Action Task Force-a, što će za krajnji cilj imati ukidanje ograničenja Bosni i Hercegovini kada je riječ o finansijskim tokovima i unaprijediti izvoz i privredu Bosne i Hercegovine.

Član je izvršnog odbora Stranke demokratske akcije Zenica od 2013. godine, a od 2015. godine član glavnog odbora i član Suda časti SDA BiH. Od novembra 2016. godine je Povjerenik Opštinskog odbora SDA Zenica, saopštila je SDA Zenica.