Novim zakonom o plaćama do ušteda u budžetu ZDK-a od oko 1,5 milion KM

Novim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, koji je kantonalna skupština donijela na posljednjoj sjednici nakon višesatne rasprave, ukida se mogućnost profesionalizacije zastupnika i pravo na ‘bijeli hljeb’ u ovom kantonu, prenosi Fena.

Primjenom ovog zakona plaće članova Vlade, predsjedavajućeg Skupštine i rukovodećih državnih službenika će biti umanjene za deset do 30 posto, a istovremeno, plaće većine namještenika i uposlenika na nižim pozicijama bit će uvećane.

Predsjedavajući Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak kaže da se skoro osam godina čekalo na usvajanje Zakona o platama i naknadama u organima vlasti, kojim je usklađena ova oblast s federalnim propisima i utvrđena jedinstvena politiku plaća i naknada u organima vlasti ZDK-a.

“Zakonom smo konačno ukinuli pravo na ‘bijeli hljeb’, pravo na profesionalizaciju za zastupnike u Skupštini i pravo na paušal za predsjedavajućeg. Jedino smo zakonodavno tijelo u cijeloj Bosni i Hercegovini bez profesionalnih zastupnika, što potvrđuje našu kolektivnu političku odgovornost i solidarnost s građanima koje predstavljamo”, izjavio je Duvnjak za Fenu.

Zakon je donesen uz usvajanje 16 od 38 podnesenih amandmana koji, kako je naveo, najbolje pokazuju društvenu odgovornost zastupnika u Skupštini ZDK-a, jer će na godišnjem nivou biti ostvarene uštede u kantonalnom budžetu od skoro 1,5 milion KM.

“Na ovu činjenicu sam posebno ponosan, jer bez obzira na različite partije i ideološke postavke bili smo ujedinjeni u jedan pravi i istinski glas naroda, koji nas je i birao na ove visoke i časne dužnosti. Mnogo je još posla pred nama, ali s ovakvim političkim kredibilitetom i teže izazove možemo savladati, jer naši građani zaslužuju bolje uslove življenja”, istakao je Duvnjak.

Na sjednici je pokrenuta inicijativa da se i u drugim kantonima kreiraju slična zakonska rješenja o ukidanju ‘bijelog hljeba’ i profesionalizacije zastupnika.