HDZ 1990 Zenica: Građani nisu neuka plemena, dosta nam je terora zagađivača, zdravlje naše djece nema cijenu!

Kantonalni i gradski odbor HDZ-a 1990 oglasio se danas saopštenjem za javnost, u kojem građane Zenice upozorava da je situacija sa zagađenjem zraka u gradu iz dana u dan sve gora, a da Zeničani nemaju podršku političara i stručnjaka, koji ovaj problem relativiziraju. Najodgovornijim za tu situaciju smatraju zenički ArcelorMittal.

Mislimo da je situacija ne samo strašna, nego je dramatična. Sve je više oboljelih od respiratornih oboljenja i od karcinoma, koji se direktno mogu povezati sa zagađenjem i sa radom ove kompanije. Sva izvješća i preporuke ozbiljnih institucija ukazuju da u našem gradu ne smijemo sijati povrće, gajiti stoku, disati punim plućima, a o kupanju u rijeci Bosni u koju se svakodnevno ispuštaju ogromne količine otrova i koja je postala Mittalovo smetljište, možemo samo maštati . Po dosadašnjim podacima, minimalno šest mjeseci godišnje bi trebali imati neku vrstu uzbune i ne bi trebali izlaziti iz kuće. Naravno, pitamo se s pravom, pa šta nam je to onda ostalo i kakva je to kvaliteta života? Samo jedno veče ako ostavimo automobil na vani, ujutro možemo sa njega skidati cijelu paletu nedefinirane prašine, za koju nadležni tvrde da nije opasna. Dovoljno je samo pogledati poluispravne displeje koji i ako umanjene, ipak očitavaju strašne visine raznih otrovnih polutanata. Mnogima je odlazak na planine ekonomski gledano nemoguća misija, ali onda i kada odu, dožive šok, vidjevši što udišemo. Dok ova trakavica oko borbe za poštivanje osnovnih ljudskih prava i okolinskih dozvola traje, ovdje umire sve više ljudi. Jasno nam je da je i na naša vrata stigao surovi kapitalizam, ali nam nije jasno da možemo prodati i svoje zdravlje. Gospoda korumpirani političari koji nas predstavljaju o svemu ovome šute! Trebali bi ipak i oni ali i gospoda iz Arcelor Mittala znati da mi nismo neuka plemena sa kojima se može beskrajno manipulirati i koja se mogu na sve naviknuti. Možda imamo malo više strpljenja i tolerancije nego drugi ali tome je nadamo se došao kraj, – ističe HDZ 1990 u današnjem saopštenju za javnost, u kojem je ujedno pozvao sve zagađivače, prvenstveno kompaniju ArcelorMittal, da hitno počnu poštivati zakone i ekološke standarde države BiH, od svih nivoa vlasti zatražio da konačno počnu raditi svoj posao i hitno pokrenu tužbe protiv zagađivača, a posebno protiv Arcelor Mittala, a od inspekcije da se energično i beskompromisno počne suprotstavljati zagađivačima izricanjem mnogo većih i ozbiljnijih kazni ili podnošenje ostavki.

Na kraju, pozivamo građane da se probude i ne sjede skrštenih ruku kao do sada, jer nam neće niko pomoći nego mi sami sebi. Ukoliko se hitno ne promjene stvari, trebamo poručiti prvenstveno ArcelorMittalu da nam je dosta terora i neka ide odakle je i došao, jer ova vrsta liberalne ekonomije nama ne treba. Svi se slažemo da zdravlje, a posebno zdravlje naše djece nema cijenu.

Ako ne možemo svojoj djeci osigurati čist zrak i nismo spremni da se za to pravo izborimo, onda nismo ni vrijedni boljega, – saopštava Kantonalni i gradski odbor HDZ 1990.