Počeli izbori u zeničkim mjesnim zajednicama, zabilježen nizak odziv birača

Počeli su izbori u mjesnim zajednicama na području Grada Zenice. Odzivom u Gradskoj upravi u prvih pet mjesnih zajednica u kojima su danas održani izbori Brizniku, Pepelarima, Donjoj Vraci, Putovićima i Donjem Babinu nisu nezadovoljni, ali apeliraju na građane da se do kraja mjeseca odazovu izborima, u što većem broju jer na taj način učestvuju u poboljšanju kvaliteta življenja u svom mjesnom području.

Izbori u mjesnim zajednicama su počeli danas i trajaće cijeli mjesec – do 28. februara. Izbori će biti održavani svaki drugi dan u periodu od 10 do 18 sati. Biće obuhvaćene sve mjesne zajednice u Zenici, njih 71-a, kaže Aida Isaković, šefica Sektora za poslove mjesnih zajednica Grada Zenica.
Za prva dva sata glasanja u Brizniku je na izbore za nove mjesne organe izašlo 10 posto glasača. U mjesnoj zajednici Putovići – Putovičko polje za prva 4 sata glasanja njih tek 13 posto, podaci su koje smo na licu mjesta dobili od članice biračkog odbora Sabine Delić. Ipak do kraja dana očekuje veći odziv mještana, rekla je ona. Inače ovdje izbori protiču bez ikakvih problema.

Devetnaestero kandidata je na kandidatskoj listi u Putovićima za Savjet Mjesne zajednice koje su predlagali uglavnom mještani i Mjesni odbor. Medju njima su i dvije žene.

Kažu na izbore u Putovićima izlaze i mladji ljudi. Pravo na glasanje ima njih više od 900, a mještani koje smo sreli kažu da nisu htjeli propustiti da obave ovu građansku dužnost.

Jedan od glasača nam je rekao da se proteklih godina ovdje dosta toga uradilo na izgradnji infrstrukture: oko 800 m puta, dva vodovoda, dva igrališta i džamija.

Ipak potrebno je još dosta toga za uraditi, kažu drugi mještani, ističući da bi današnji izbori u MZ Putovići – Putovičko polje trebalo da rezultiraju novim Savjetom MZ, koji će se uhvatiti u koštac sa problemima.

Iz Gradske uprave apeliraju na građane da se do kraja mjeseca odazovu izborima u što većem broju jer na taj način učestvuju u poboljšanju kvaliteta življenja u svom mjesnom području. (A. Huskić)