Indeks demokratije: BiH svrstana u kategoriju zemalja s “hibridnim režimom”

Ovo nije prvi put da je “The Economist” svrstao Bosnu i Hercegovinu u kategoriju država s “hibridnim režimom”, odnosno zemalja koje su ove godine ocijenjene ocjenom od 4,0 do 4,99.

Termin “hibridni režim” pojavio se devedesetih godina prošlog vijeka kada su mnoge zemlje započele svoju tranziciju ka demokratiji. One države koje nisu uspješno obavile tranziciju te se nalaze negdje između demokratije i totalitarizma nazvane su zemlje s hibridnim režimom.

U istoj kategoriji kao i BiH nalaze se između ostalog zemlje poput Iraka, Ukrajine, Bolivije, Maroka, Madagaskara, Zimbavea, Tanzanije, Nepala i Mozambika. Zemlje susjedstva stoje bolje od BiH s obzirom na to da su Srbija i Hrvatska svrstane u kategoriju “demokratija sa manama”.

“The Economist” je sisteme u državama svijeta podijelio na četiri kategorije i to autoritarni režimi (od 0 do 3.99), hibridni režimi (od 4.0 do 5.99), demokratije sa manama (od 6.0 do 7.99) i pune demokratije (od 8.0 do 10.0).

Najbolje rangirane zemlje na indeksu demokratije su Norveška, Island, Švedska, Novi Zeland i Danska dok su najgore rangirane države Demokratska republika Kongo, Centralnoafrička republika, Čad, Sirija i Sjeverna Koreja.

Britanski magazin navodi da su tokom 2017. godine zabilježene nove prijetnje slobodi govora i slobodi medija od represivnih vlada. Ukupno 89 država je ove godine nazadovala kada je riječ o indeksu demokratije, a samo njih 27 je napredovalo.

Izvor: Klix.ba