Za 40 litara goriva od ponoći treba platiti 10 KM više

Na benzinskim pumpama širom BiH danas se očekuju velike gužve. Naime, već poslije ponoći, za 40 litara goriva trebat će izdvojiti deset konvertibilnih maraka više nego tokom dana.

Rezultat je to seta Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovaj set zakona već je službeno stupio na snagu, a od 1. februara će cijene goriva na benzinskim pumpama biti prilagođene novim nametima.

Do tada se očekuju velike gužve na benzinskim pumpama, a poslije toga poskupljenje goriva za 20 do 25 feninga.

Usvojeni tekst Zakona o trošarinama u Bosni i Hercegovini predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litri, poveća za 0,15 KM po litri goriva. Kod naftnih prerađevina, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litri. Međutim, tvrtke koje se bave prometom nafte i naftnih prerađevina će, ovisno o pumpi, biti prinuđene povećati cijene goriva za 20 do 25 feninga po litri, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obveze.

– Moramo povećati cijene goriva za 15 feninga plus PDV. Automatski moramo povećati cijene do 20 feninga na svojim benzinskim pumpama, jer imamo veće namete. Moramo popisati zalihe i platiti na popisane zalihe, 1. i 2. u mjesecu, te obaveze, – kazali su za Večernji list iz jedne privatne bh. kompanije.

Istakli su da moraju obračunavati PDV na dalju prodaju, što su predstavnici vlasti do sada prikrivali, a što iznosi više od 18 feninga bez ostalih obračuna.