Predložen pritvor za uhapšene zbog malverzacija u zeničkom ‘Veleprometu’

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona uputilo je Kantonalnom sudu u Zenici,prijedlog za određivanje pritvora protiv osumnjičenih M.A. i D.S. zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 3. KZ F BiH.

Prijedlog za određivanje pritvora predložen je iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka b) /jer postoji osnovana bojazan da će osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svjedoke/ i tačke c) /jer postoji bojazan da bi osumnjičeni mogao ponoviti krivično djelo I dovršiti pokušano krivično djelo/, saopšteno je iz Tužilaštva ZDK.

Nezvanično saznajemo da su jučer uhapšeni direktor ‘Trgomarketa’, Adnan Muratović i njegova dugogodišnja saradnica, Samira Dokaza.

Osumnjičeni su za zloupotrebu položaja prilikom privatizacije zeničkog ‘Veleprometa’, pričinivši višemilionske štete ovom preduzeću.

Istovremeno sa jučerašnjim pretresima i hapšenjima, prijavljen je i Muris Baručija, rođen 1961. iz Zenice, koje se sumnjiči da je počinio krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja i nesavjesnog rada u službi.