Halilović: Željezara Zenica ima imovinu na sve strane, ali sada je najbitnije da zbrinemo radnike

Okupljeni u zgradi direkcije preduzeća, radnici Željezare Zenica očekuju da će danas saznati sve pojedinosti u vezi sa najavljenom uplatom sredstava potrebnih za uvezivanje staža.

Radnici Željezare Zenica u stečaju, njih 340, oprezni su u iščekivanju konačnog rješenja za preduzeće u kojem su, većina njih, proveli punih 40 godina. U naredne tri godine, još 97 će ih ispuniti uslove za odlazak u penziju, a da li će se to i desiti, ovisi o uspjehu stečajnog postupka, pokrenutog 18. januara, odnosno mogućnosti da se svima uveže staž i uplate doprinosi za PIO za 16 godina.

Željezara Zenica raspolaže imovinom vrijednom blizu 110 miliona KM, ali ono što ovim ljudima treba je kakva takva izvijesnost, mogućnost da svoje porodice prehrane i sigurnost da sutra neće ponovo morati na ulice. Protesti i blokade su očito urodile plodom. Vlada Federacije jučer je na hitnoj sjednici dogovorila način na koji će obezbijediti potrebnih 3.483.654,25 KM za radnike Željezare Zenica.

Radnici Željezare oprezni

Radnici Željezare, okupljeni u zgradi direkcije preduzeća, očekuju da će danas saznati sve pojedinosti u vezi sa najavljenom uplatom sredstava potrebnih za uvezivanje staža, isplatu dugujućih plata i otpremnine, a tokom dana, delegacija Sindikata susrešće se sa stečajnim upravnikom kako bi zajednički utvrdili pravce daljeg djelovanja, s ciljem zbrinjavanja svih radnika Željezare Zenica.

Nakon što je Vlada Federacije BiH sa transakcijskog računa Posebnog fonda Razvojne banke prebacila blizu tri i po miliona KM za socijalno zbrinjavanje radnika, oni očekuju da će im biti izmireno 13 dugujućih plata, otpremnine i doprinosi za PIO za 64 željezarca, koji su namirili godine staža za odlazak u penziju.

Prethodni rok za rješavanje problema u Željezari Zenica, koji je Vladi Federacije postavio Sindikat, očito će biti probijen, ali kako ističe predsjednik Sindikata, Avdija Halilović, radnici će se strpiti do srijede, 7. februara, do kada očekuju da će novac biti na računu Željezare Zenica.

Imamo imovine na sve strane. Naših je stotinjak stanova u Zenici, koji su sada pod kirijom, Hotel Internacional, odmaralište na Bistričaku… Hotel Zenit još je grunovno naš. No nas sada zanima da zbrinemo radnike. U srijedu, 7. februara, ponovo ćemo se naći u Direkciji, a do tada, novac koji je osigurala Vlada Federacije, trebalo bi da bude na načunu Željezare Zenica. Onda ćemo dalje ići sa postupkom stečaja i vidjeti na koji način ćemo riješiti ostale probleme radnika Željezare. A to su izmirenje staža, radno zbrinjavanje i otpremnine za preostale radnike, – kaže nam predsjednik Sindikata Željezare Zenica, Avdija Halilović.

Radnici za radnike

Halilović dodaje da su za sve vrijeme dok je trajala borba željezaraca, radnici imali veliku podršku iz sindikata, prije svega, Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona, čiji je predsjednik, Kenan Mujkanović, „sindikalni emotivac“, nakon sastanka u sjedištu ZDK prošle sedmice, završio u bolnici. Sada je dobro i u stalnom je kontaktu sa radnicima Željezare.

Mi smo se uspjeli izboriti za svoja radnička prava, a to smo mogli samo zajedno. Cijela Bosna i Hercegovina treba da se bori za prava bh. radnika! Samo tako možemo pobijediti, – poručuje sindikalac, Avdija Halilović.

Cilj stečajnog postupka: konsolidacija dugova i zbrinjavanje radnika

Stečaj nad Željezarom Zenica proglasio je Općinski sud u Zenici 18. januara, na zahtjev dotadašnje uprave kompanije. Povod su dugovanja, koja su dosegnula gotovo 70 miliona konvertibilnih maraka, od čega je dug prema radnicima procijenjen na 3,8 miliona KM.

Kako je ranije pojasnio federalni premijer, Fadil Novalić, cilj stečajnog postupka je konsolidacija dugova i formiranje nove kompanije, u kojoj bi posao našlo 120 od 340 dosadašnjih radnika Željezare, koji bi se bavili građevinskim i ugostiteljskim poslovima. (Sanja S.)