VIDEO/Jusufović: Ulog u predškolski odgoj i obrazovanje vraća se više nego uloženo u dionice

Gošća magazina Popodne s Vama jučer je bila Naira Jusufović, stručna savjetnica u Pedagoškom zavodu ZDK za oblast predškolskog odgoja i obrazovanja. Povod – početak upisa na Program predškolskog odgoja i obrazovanja, koji se u Zeničko-dobojskom kantonu primjenjuje u proteklih šest godina.

Prema podacima za 2017. i uporednim za prehodne, broj upisane djece u PPOiO iz godine u godinu sve je manji. Prije šest godina, u ovom kantonu je u odgojno-obrazovne grupe upisano 3.600, a prošle 3.280 dječaka i djevojčica.

No, to nije razlog da ne potenciramo značaj boravka djece ovog uzasta u stimulativnoj sredini sa svojim vršnjacima i odgajateljima. Zerina Spahić i Adisa Sitnić o aspektima Programa predškolskog odgoja i obrazovanja, razgovarale su sa za to pravom osobom.

Od Naire Jusufović između ostalog saznajemo za zanimljivu opasku nobelovca, američkog ekonomiste, Jamesa Heckmana, koji je primijetio da se ulog u predškolski odgoj jednoj zajednici vraća 7-10 posto više nego uloženo u dionice ili druge projekte.