BIHAMK: Smanjena vidljivost zbog magle na A1, učestali odroni, poledica na putevima

Na smanjenu vidljivost zbog magle i ovoga jutra upozoravaju iz BIHAMK-a. Najproblematičnije je na dionicama Autoputa A-1 Sarajevo sjever-Zenica jug i Zvirovići Bijača, kao i na magistralnim putevima: M-17 Konjic-Mostar-Doljani, M-4 Doboj-Tuzla, M-5 Kobiljača-Kaonik-Vitez, M-6 Stolac-Čapljina-Ljubuški i M-6.1 Mostar-Posušje.

Učestali su odroni zemlje ili kamenja u usjecima i preko planinskih prevoja. Zbog niskih temperatura moguća je poledica u višim predjelima, kao i na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima. Savjetuje se oprezna vožnja. Posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno.
Zbog aktivnog klizišta na autoputu A-1 Sarajevo zapad-Tarčin (lokalitet Ban Brdo) vozila saobraćaju preticajnom trakom, u dužini od 1 km. Aktivna su klizišta i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača. Na ovim dionicama izmjenjen je režim saobraćaja.
U toku su radovi na sanaciji škarpe kod tunela Korija na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Lapišnica, zbog čega se saobraća jednom saobraćajnom trakom uz povremene 15-minutne obustave.
Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida saobraća se jednom trakom.
Na  graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.
Aktuelna je izmjena režima saobraćaja na Magistralnom putu M17 u Drivuši, gdje se izvode radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na Magistralni put M-17. Saobraćaj se odvija usporeno u zoni izvođenja radova.
Zbog radova na izgradnji potpornih zidova u sklopu Projekta sanacije klizišta u naselju Vardište, za saobraćaj je zatvoren dio Ulice Vardište (od broja 30 do broja 58). Pješaci moćgu koristi most preko rijeke Kočeve, dok alternativni put mogu koristiti vozila hitnih službi (policija, hitna pomoć, vatrogasci).