100 prijava na Program oporavka od poplava UNDP-a u Zenici

Predstavnici Gradske uprave završili su proceduru terenske verifikacije prijavljenih domaćinstava, u sklopu druge faze Programa za oporavak od poplava s ciljem ublažavanja posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine.

Stručna savjetnica pri gradskoj službi za društvene djelatnosti, Danijela Dalmacija-Pavlović, kaže da se na javni poziv za sanaciju stambenih objekata oštećenih tokom majskih poplava 2014. godine prijavilo stotinu građana, kao i da se očekuje skori završetak procedure i odobravanje sredstava.

Grad finansijski učestvuje u realizaciji projekta sa po 5.000 konvertibilnih maraka po korisniku. Preliminarni rezultati javnog poziva biće saopšteni najkasnije do 15. februara.

– Većina zahtjeva odnosi se na sanaciju objekata koja su ugrožena klizištima, na područjima Nemile, Spahića, Orahovice… U Topčić Polju većina oštećenih objekata je sanirana, – dodaje Dalmacija.

Početak izgradnje novih i sanacija postojećih stambenih objekata planirana je za proljeće 2018., nakon čega će uslijediti analiza potreba domaćinstava za koja će biti osigurani ekonomski paketi pomoći.

Za implementaciju druge faze Programa za oporavak od poplava s ciljem ublažavanja posljedica poplava iz 2014. godine, UNDP i Evropska unija obezbijedili su 15 miliona eura. (R.Š.)