Udruženje Šapa: Najveći problem napuštenih životinja neodgovorno vlasništvo

Uz navršenih godinu dana od masovnog trovanja pasa u Zenici, godinu dana od početka s radom gradskog skloništa za napuštene pse u Stranjanima i povodom nedavnog incidenta kojom prilikom je sudski policajac pucao u psa na ulici, Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa Zenica uputilo je javni zahtijev za kažnjavanjem počinilaca djela, kako se navodi, zločina nad napuštenim životnjama i sankcionisanjem napuštanja pasa, što je, smatraju u Šapi, osnovni uzrok problema napuštenih životinja.

Podsjećaju da niko za masovno trovanje pasa po ulicama nije odgovarao, niti je taj čin iko od zvaničnika javno osudio. – Ćutanje i odsustvo osude društva u cjelini kao i nadležnih zvaničnika moglo se tumačiti kao znak odobravanja, ohrabrivanja ovakvih i sličnih nezakonitih akcija, općenitog nemanja interesa i naposlijetku saučesništva, – poručuju iz Udruženja Šapa.

Prije samo sedam dana, u centru Zenice kod Poliklinike, pripadnik sudske policije repetirao je službeni pištolj i pucao u psa, na očigled građana, djece, brojnih svjedoka. Mediji su o slučaju izvijestili, i dok su brojni građani i intelektualci osudili ovaj zločin uz početak javnog propitivanja ko nam to sve radi u policijama, te napomenu, danas pas sutra nečije dijete, mnogi su nad istim samodopadno likovali. Slučajem sudskog policajca i njegove teže povrede službene dužnosti uz elemente izazivanja opće opasnosti će se nadamo se pozabaviti sama Sudska policija suspenzijom istog i Tužilaštvo ZDK, ali ostaje gorak ukus u ustima i pitanje gdje i s kim živimo i kako je Zenica postala gradom opasnog življenja i stanja svijesti po kojoj nanostiti bol drugom živom biću, u ovom slučaju psu na ulici, je poželjno i pohvalno.

Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa Zenica godinama upozorava da je isključivi uzrok problema napuštenih životinja neodgovorno vlasništvo, dakle napuštanje pasa koje prolazi nekažnjeno, u kombinaciji sa neprovođenjem kastracija i sterilizacija kako vlasničkih tako i napuštenih pasa, a što doprinosi nekontrolisanom rastu populacije. Godinama smo upozoravali da se problem može riješiti samo sistemskim pristupom uz provođenje svih zakonom predviđenih preventivnih mjera simultano, dakle obilježavanja vlasničkih pasa i uspostavljanje registra svih vlasničkih pasa, provođenja kaznene politike dakle kažnjavanja napuštanje, kontinuiranog provođenja projekata kastracije i sterilizacije čime se stabilizira populacija u kratkom i srednjem roku, dizanja svijesti građana i edukacije o odgovornom vlasništvu, kotroli otpada i slično. Nikad nigdje na svijetu problem nije i neće biti riješen ubijanjem životinja, masovnim trovanjima, neselektivnim sklanjanjam pasa sa ulica i trapanjem pasa u skloništa. Svu pogrešnost takvog pristupa evidentno vidimo cijelu ovu godinu dana od kako postoji i radi Gradsko sklonište u Zenici kojim upravlja preduzeće Alba Zenica d.o.o.

Sa ulica su odvedeni uglavnom pitomi sterilisani psi koji su tu obitavali godinama, od kojih najveći broj spada u kategoriju pasa u zajednici, te je u nepromijenjenim uvjetima sredine, uz jednake ako ne i povećane stope svakodnevnog napuštanja životinja, i apsolutni nerad vlasti na suzbijanju i kažnjavanju napuštanja, promoviranju udomljavanja, provođenju kastracija, došlo do pojave novih pasa na ulici. Dakle problem nije riješen, niti se može rješavati na način i putem kojim su krenuli nadležni u Zenici u januaru 2017., a na šta su upozoravani od strane ovog Udruženja.

Ni godinu dana od početka sa radom Gradskog skloništa za napuštene pse u Stranjanima kojim upravlja Alba Zenica d.o.o. transparentnost rada Skloništa i dobrobit životinja nisu osigurani, niti su otklonjene neregularnosti u radu Skloništa koje se svakodnevno puni psima. Javnost Grada Zenice ne raspolaže informacijama o ukupnom broju uhvaćenih i nestalih pasa i njihovoj daljoj sudbini. Nikada nije zaživjela web stranica Skloništa ili stranica na Facebooku gdje bi zainteresirani udomitelji mogli vidjeti slike SVIH pasa u skloništu koji se udomljavaju, niti se ikada Upravitelj Skloništa angažovao na udomljavanju pasa kako mu to zakon nalaže.

Umjesto toga njeguje se netransparentnost i zabranjuje ulaz u Sklonište svima onima koji su javno progovorili o uvjetima držanja pasa, o netransparentnosti rada, svima koji su javno upitali za sudbinu SVIH do sada uhvaćenih pasa ili iskazali objektivnu sumnju da je na stotine pasa nestalo budući su kapaciteti skloništa bili puni još u martu 2017. Svi oni se smatraju prijetnjom u kontekstu sakrivanja istine o radu Skloništa u proteklih godinu dana koji su valjda poslovna tajna kako je to Upravitelj skloništa javno izrekao, te im se zabranio ulaz sklonište i posjete pasa a čime su direktno prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije koji je donesen na nivou BiH. Podsjećamo da je tek nakon brojnih intervencija, prijava Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji ZDK, pritiska zainteresiranih građana i javnosti Upravitelj Skloništa uopće dopustio posjete građanima krajem septembra 2017., nakon skoro devet mjeseci zatvorenih vrata i to samo dva dana sedmično, dok je ostvarivanje prava na posjete i rad sa strankama bila i jeste zakonska obveza Upravitelja da je obezbijedi od prvog dana.

Smatrali smo i smatramo da je neophodno otkloniti sve neregularnosti u radu Gradskog skloništa i nad istim provoditi kontinuirani inspekcijski nadzor, a Sklonište prestati bez reda i kontrole puniti psima dok se ne obezbijede adekvatni uvjeti za držanje većeg broja pasa, budući stopa udomljavanja pasa iz skloništa ne prati dinamiku dovođenja istih.

Udruženja Šapa Zenica ističe od svog osnivanja da je neophodno početi problem rješavati na odgovoran a ne populistički način, a što zahtijeva znanje, iskustvo i volju da se uhvatimo u koštac sa uzrokom problema, a to je napuštanje životinja od strane ljudi. Istovremeno apelujemo na nadležne da sankcioniraju svako kršenje zakona i adekvatno kazne ubijanje i mučenje životinja. Apelujemo na građane da budu odgovorni, da prijavljuju slučajeve napuštanja životinja, i daju doprinos vraćanju Zenice u civilizacijske okvire, – saopštilo je Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja Šapa Zenica.