Indeks okolišne učinkovitosti: BiH najlošije rangirana zemlja u Evropi

Bosna i Hercegovina, prema aktuelnom indeksu okolišne učinkovitosti, zauzima 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

 – Ubjedljivo smo najlošije ocijenjena zemlja u Evropi, a sljedeća najgore plasirana – Moldavija, nalazi se na 112. mjestu. Kad su u pitanju zemlje regiona, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68., a Srbija na 84. mjestu, – navodi Udruženje “Eko akcija” u saopštenju za javnost.

Iz “Eko akcije” podsjećaju da indeks okolišne učinkovitosti izračunavaju i svake dvije godine objavljuju univerziteti Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom.

Ukupno 180 zemalja se ocjenjuje unutar deset tematskih cjelina, korištenjem 24 indikatora koji zajedno daju ocjenu učinkovitosti politika u oblastima utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje i vitalnosti ekosistema.

– To je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u zemlji, – navode iz “Eko akcije”.

To udruženje smatra “da okolišna politika u BiH služi isključivo interesima finansijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade”.

– U tome uživaju i podršku međunarodnih organizacija i institucija koje i same u pozadini lobiraju za nekontrolisanu eksploataciju resursa, dok nizom propalih projekata daju alibi domaćim akterima za destruktivne odluke, – navodi se u saopštenju. (Fena)