A-SDA: Osuda “demonstracije sile” na protestima radnika Željezare Zenica

0
865

Stranka demokratske aktivnosti Zenica reaguje na, kako navodi upotrebu sile nad radnicima Željezare Zenica, tokom njihovog pokušaja da probiju policijsku blokadu na Magistralnom putu M17.

„Politička moć pretvorena je u silu nad obespravljenim radnicima među kojima su se nalazili i naši očevi, majke, braća, sestre, pa i naši saborci, što predstavlja dodatno poniženje i omalovažavanje njihove uloge u društvu.

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) Zenica najoštrije osuđuje ovakav neprimjeren odnos vlasti jer nisu postojali opravdani razlozi za upotrebu sile i demonstraciju moći. Iako ne podržavamo višesatne blokade saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima zbog posljedica koje trpe nedužni građani i preduzeća, smatramo da je to opravdana reakcija dugogodišnjeg ignorisanja rješavanja njihovih problema i arogantnog odnosa političkih čelnika i vlastodržaca. Konačno, svjedoci smo čestih višesatnih blokada i zastoja saobraćaja koji nastaju kao posljedica saobraćajnih nezgoda ili protesta nezadovoljnih građana u kojima nije primjenjivana sila radi deblokade puteva, pa samim tim upotreba sile protiv željezarskih radnika ima i specifičan diskriminirajući karakter.

Izražavamo opravdanu bojazan i sumnju da će i ova ‘politička predstava’ vlasti angažiranja Financijske policije donijeti očekivane rezultate i pomoći u rješavanju problema radnika Željezare Zenica. Dosadašnja iskustva iz njihovog djelovanja nisu se pokazala efikasnim u procesuiranju odgovornih lica izuzev što su izazivala medijski senzacionalizam, te prebacivanje odgovornosti sa titulara na upravljačku strukturu preduzeća“, saopštio je Gradski odbor A-SDA Zenica.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here