A-SDA: Osuda “demonstracije sile” na protestima radnika Željezare Zenica

Stranka demokratske aktivnosti Zenica reaguje na, kako navodi upotrebu sile nad radnicima Željezare Zenica, tokom njihovog pokušaja da probiju policijsku blokadu na Magistralnom putu M17.

„Politička moć pretvorena je u silu nad obespravljenim radnicima među kojima su se nalazili i naši očevi, majke, braća, sestre, pa i naši saborci, što predstavlja dodatno poniženje i omalovažavanje njihove uloge u društvu.

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) Zenica najoštrije osuđuje ovakav neprimjeren odnos vlasti jer nisu postojali opravdani razlozi za upotrebu sile i demonstraciju moći. Iako ne podržavamo višesatne blokade saobraćaja na najfrekventnijim putnim pravcima zbog posljedica koje trpe nedužni građani i preduzeća, smatramo da je to opravdana reakcija dugogodišnjeg ignorisanja rješavanja njihovih problema i arogantnog odnosa političkih čelnika i vlastodržaca. Konačno, svjedoci smo čestih višesatnih blokada i zastoja saobraćaja koji nastaju kao posljedica saobraćajnih nezgoda ili protesta nezadovoljnih građana u kojima nije primjenjivana sila radi deblokade puteva, pa samim tim upotreba sile protiv željezarskih radnika ima i specifičan diskriminirajući karakter.

Izražavamo opravdanu bojazan i sumnju da će i ova ‘politička predstava’ vlasti angažiranja Financijske policije donijeti očekivane rezultate i pomoći u rješavanju problema radnika Željezare Zenica. Dosadašnja iskustva iz njihovog djelovanja nisu se pokazala efikasnim u procesuiranju odgovornih lica izuzev što su izazivala medijski senzacionalizam, te prebacivanje odgovornosti sa titulara na upravljačku strukturu preduzeća“, saopštio je Gradski odbor A-SDA Zenica.