Bolnička ili VMA dijeta poznata je onima koji traže brzo rješenje za gubljenje kilaže, a navodno su je osmislili stručnjaci Vojnomedicinske akademije kao režim ishrane za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju i očiste organizam neposredno pred operaciju.
VMA dijeta drži se 15 dana i obećava sedam do 15 kilograma manje, detoksikaciju organizma i poboljšanje metabolizma. Mada zvuči rigorozno, od nje ne bi trebalo da se osjećate malaksalo i iscrpljeno, jer je osmišljena tako da obezbjeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina. Opet, nije ni opuštena kao mediteranska dijeta, niti je stručnjaci preporučuju kao način ishrane koji je održiv na duže.
Sastoji se iz tri kruga koja traju po pet dana, nakon čega je obavezna pauza od dvije nedjelje. U VMA dijeti preporučena su tri obroka dnevno (večera do 20 sati), a između njih pauza treba da bude 4-5 sati. Zabranjen je unos šećera, uključujući i bilo kakvog voća, osim narandži, zabranjen je alkohol i sve što sadrži vještačke zaslađivače. So se unosi u minimalnim količinama, a potrebno je piti najmanje dva litra vode (dozvoljena je i limunada i zeleni čaj).
Doručak je svakog dana isti i uključuje jednu narandžu, parče dvopeka (ili četiri krekera) i šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača), a sajt Dijeta.net daje jelovnik VMA dijete za cijeli ciklus od pet dana.
Prvi dan
Ručak: kuhano jaje, dvije kašike kisele pavlake (kiselog mlijeka ili jogurta), dvopek i narandža.
Večera: do dva dvopeka, dva kuhana jajeta, paradajz i krastavac.
Drugi dan
Ručak: jedno kuhano jaje, dvije kašike pavlake, dva dvopeka i jedna narandža.
Večera: jedan dvopek, 125 g mljevenog junećeg mesa, jedan paradajz i jedna narandža.
Treći dan
Ručak: kuhano jaje, dvije kašike kisele pavlake (ili kiselog mlijeka), jedan svjež krastavac i narandža.
Večera: jedan dvopek, 125 g mljevenog junećeg mesa, šoljica kafe ili čaja bez šećera, jedna narandža.
Četvrti dan
Ručak: dvopek, 125 g mladog kravljeg sira i paradajz.
Večera: dva dvopeka (ili osam krekera), 125 g mljevenog junećeg mesa, dva svježa paradajza.
Peti dan
Ručak: 200 g kuhanog junećeg mesa, dvopek, paradajz.
Večera: jedno tvrdo kuhano jaje, 500 g kuhanog povrća.