Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je priredio Vodič za unapređenje sigurnosti – procedure za početak bavljenja sportsko-rekreativnim aktivnostima, koji je dostupan za preuzimanje na zvaničnoj internet stranici Instituta inz.ba.
Procedure su usaglašene sa referalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, nadležnih federalnih institucija i sličnih institucija u okruženju, a cijeneći značaj sporta za normalan rast i razvoj, te psiho-fizičko zdravlje stanovništva, posebno mlađih dobnih skupina.
Bitno je istaći da se procedure, koje INZ objavljuje, odnose na period još uvijek prisutne, ali smanjene opasnosti od novog koronavirusa (Covid-19), te su namijenjene zaposlenicima sportsko-rekreativnih ustanova, sportskim savezima, udruženjima, klubovima, profesionalnim sportistima, teretanama, fitness centrima i sličnim objektima, upraviteljima školskim salama u kojima se provode sportske aktivnosti koje nisu vezane za nastavni proces, te cjelokupnom stanovništvu.
Iako su prevashodno upućene, zbog obaveze INZ-a, u ovakve ustanove u Zeničko-dobojskom kantonu, primjenjive su u cijeloj državi i svim ustanovama i savezima.
Od neprocjenjive je važnosti, ističu u Institutu, urediti način ulaska i boravka u zatvorenim sportskim objektima, kao i pristup otvorenim sportskim terenima za profesionalno i rekreativno bavljenje sportom, te dječijim igralištima, da ne dođe do infekcije i obolijevanja od Covida-19, što bi imalo neprocjenjivo negativne posljedice po rad i funkciju ustanove, ali i građana.
Zato se u Vodiču navode tri vrste biosigurnosnih mjera, preporuka za formiranje Operativnog kriznog tima, koji bi tretirao i definirao rizične tačke i momente tokom bavljenja određenih aktivnosti. Navedena je i moguća izrada strategije djelovanja, akcije koje trebaju poduzeti nadležni, kao i mjere koje će prilagoditi svakodnevne aktivnosti trenutnom stanju.
U procedurama se treba definirati sve, od kontakta sa dostavljačima i dobavljačima opreme i proizvoda, do tretiranja vidno ili potencijalno bolesnih korisnika. Date su i upute za organizaciju i provođenje sportsko-rekreativnih aktivnosti, postavljanje dezinfekcionih barijera za noge i ruke, ograničenje broja ulazaka u zatvoreni prostor, pratnju djece na i sa treninga, “primopredaju” djece treneru, organizaciju rada sa korisnicima i druge neophodne aktivnosti.
Dokument koji je objavio Institut za zdravlje i sigurnost hrane tretira i realizaciju poteza poput upotrebe korisnikove opreme, rada u turnusima,. ponašanja zaposlenika van objekta, ulaska “trećih osoba” i dostave potrepština u objekat, čišćenja i rada spremačica, prozračivanja i rada spremačica, kao i čišćenja i dezinfekcije prostora, mobitela, posebne radne odjeće i obuće, maski za lice i rukavica, prostorija za izolaciju, edukaciji i tretiranja bolesnih zaposlenika ili trenera.
Dokument donosi i upute vezane za direktni trenažni proces, opremu i rekvizite, raspored i trajanje treninga, organizovani prijevoz korisnika, rad fizioterapeuta, korištenja vozila za prijevoz aktera, pa do mjerenja tjelesne temperature i tretiranja otpada koji se potencijalno smatrra infektivnim. Iz Instituta ponavljaju da panika nije opcija, ali oprez jeste!
Svi zainteresirani mogu PDF dokument preuzeti na OVOM LINKU