Simboličan performans zeničkih OSI za kraj kampanje “Ne želimo biti sjenke”

“Izlazak iz sjene”, naziv je performansa koji su danas priredili članovi zeničkih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata na Trgu BiH. Kruna je to zagovaranja koje su ove organizacije provodile u proteklom periodu kroz inicijativu “Ne želimo biti sjenke”, a koja je rezultirala tim da Grad Zenica postane prvi grad koji će u skladu sa zakonskim propisima iz Budžeta finansirati rad reperezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

Prema riječima Haruna Aliefendića, koordinatora ove inicijative, cilj im je da organizacije osoba sa invaliditetom budu prepoznate od svih nadležnih institucija BiH kao reprezentativne organizacije, što im ujedno pruža i zakon, te da kroz budžetska finansiranja budu pomognuti u njihovim radu.

To će biti početna osnova za funkcionisanje svakog udruženje. Ono što je najbitnije da će organizacije osoba sa invaliditetom koje steknu taj status imati ono neophodno za njihov rad, sve ostalo će biti naša nadogradnja i zagovaranje još boljih zakonskih rješenja”, ističe Aliefendić.

A da će biti prepoznati u svom radu osobama sa invaliditetom ulijeva nadu i Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata Federacije BiH, koji je nedavno počeo sa primjenom na području FBiH. Izlasku iz sjene, nadaju se i u Savezu udruženja slijepih građana ZDK, koji broji 280 članova.

Osnovni cilj ovoga zakona je da se napravi filtracija među brojnim udruženjima koja postoje, kako bi se zaista vidjelo koja to udruženja uistinu rade za bolji status osoba sa invaliditetom, a koja fiktivno postoje”, naglašava Amela Šekić iz “Saveza udruženja slijepih građana ZDK”. (M. Hurem)