Varda kod Zenice: Borba za status naseljenog mjesta

Varda kod Zenice je jedno od bh. sela u babinskom slivu koje još uvijek bije bitku za status naseljenog mjesta, koje im je oduzeto osamdesetih godina prošlog vijeka.

Zahidu Đulanu u ličnoj karti mjesto rođenja piše Varda, a u CIPS-u mjesto prebivališta je Briznik. I tako je od 1982.godine. Briznik je susjedno selo, a Zahid je samo jedan od oko 500 stanovnika Varda koja danas ima tri zaseoka i koje je 2010.g. dobilo status jedne od 74 zeničke mjesne zajednice. Od 2014.g. u dva mandata je biran za njenog predsjednika i taj period će, između odstalog, biti obilježen njegovom borbom da se Vardi, koja je nekada u prošlosti bila i centar za nekoliko susjednih sela, vrati status naseljenog mjesta.

2016.g., poslije završetka svih poslova nakon onih poplava pokrenuo sam inicijativu i da vidim kako vratiti Vradi status naseljenog mjesta,našao sam osobu da to uvrsti kao tačku Dnevnog reda u Gradskom vijeću, uspio sam u tome jre je Gradskov vijeće tada zadužilo sekretar Gradske uprave da pripremi inicijativu koja je potom došal do Federalnog parlamenta, priča Zahid, zahvaljujuži se javno prijatelju Amiru Ismižu, jer je, kako kaže, on našao osobu koje je sve to pripremila i odradila na tom niovu, nakon čega je odluka tog paralamenta objavljena i u Službenom listu F BiH pa je ostalo na Gradskom vijeću I Gradskoj upravi da se taj posao i završi.

Broj stanovnika Vared se bitnije nije promijenio u odnosu na period pokretanja ove inicijative, ali infrastruktura je zantno unapređena, čak je i Centralna izborna komisija BiH odobrila posebno biračko mjesto za Vardu itd. Ali nečijom voljom Zahid i njegova supruga su na proteklim izborima glasali u Brizniku, dvje snahe u Puhovcu a samo dva sina u svojoj Vardi, i to su, kaže on,  samo neki od probelma koje imaju, naglašavajući šta im zapravo znači ova inicijativa: “Ne daj Bože da je ratno stanje mi nikada ne bi mogči dokazati da smo živjeli u Vardi i da smo stanovnici Varde, jer nas nema nigdje tako da jedva čekam da Gradsko vijeće postupi po Odluci Federalnog paralamenta i objavi u Službenom listu te Vardi vrati status naseljenog mjesta.”, kaže Zahid.

Granice Varde su su utvrđene još kod odvajanja ove mjesne zajednice od Briznika, tako da ni tu nema ništa sporno, mada ova mjesna zajednica ima drugog  predsjednika, ali to ništa ne sprečava nadležne da stave tačku na ovu priču. (S.Gluhić)