Zabilježen značajan pad cijena ogrjeva u BiH, pelet jeftiniji za 30 posto

Cijene ogrjeva u Bosni i Hercegovini bilježe pad u odnosu na prošlu godinu, a posebno je to primijetno kada su u pitanju pelet i drva.

Prema informacijama od distributera, cijene peleta trenutno su niže za skoro 30 posto, a taj pad je uslovila i smanjena potražnja za ovom vrstom energenta.

“Kada poredimo cijene sa prošlom godinom, cijena za iscijepano ogrijevno drvo je bila 165 KM za jedan prostorni metar, dok je ove godine 133 KM, za pelet je prošle godine bila 520 KM za tonu, dok je ove godine cijena 367 KM, i upravo je pelet najviše pojeftinio. Što se tiče uglja, nije došlo do promjena, što je očekivano, jer je za tom vrstom ogrjeva sve manja potražanja. Briketi su također pojeftinili sa prošlogodišnjih 450 na 319 KM ”, kazao je Muhamed Helać, menadžer kompanije “Drvosječa”.

Razlog za nižu cijenu ogrjeva distributeri vide u relativno blagoj zimi koju smo imali prošle godine, pa je dosta građana sačuvalo svoje zalihe ogrjeva i za ovu godinu, a samim tim i smanjilo potražnju na tržištu. “Nije zanemariva ni činjenica da je jako puno domaćinstava prešlo na grijanje na struju, na razne konvektore, klime i toplotne pumpe, pa je zbog toga i smanjena potražnja i za ogrjevom, te je sve to dovelo do toga da se i cijene na tržištu smanje”, ističe Helać.

Distributeri apeluju na građane da nabave ogrjev na vrijeme, jer daljnjeg pojeftinjenja kažu neće biti. Kako ističu na tržištu EU se bilježe previranja i poskupljenja briketa, te kako se ne bi desilo slično i sa ostalim energentima, preporučuju da se na vrijeme pripremite za zimu. (M.H.)