BNP obilježio Dječiju nedjelju

Bosansko narodno pozorište i njegova Dječija, omladinska i lutkarska scena na adekvatan način su obilježili minulu Dječiju nedjelju. Sa predstavom „Ptica od pijeska“ gostovali su u Beogradu i Varešu dok je za zeničke mališane izvedena popularna predstava „Ježeva kućica“.

Predstava „Ptica od pijeska“, autora Benjamina Bajramovića i u režiji Ajle Bešić igrana je prošle sedmice u takmičarskom programu Dječijeg pozorišnog festivala Zvezdarište u Beogradu. Ermina Nišić, rukovoditeljka DOL scene kaže kako je reakcija tamošnje mlade publike bila fenomenalna što nije uvijek lako jer djeca umiju da budu teška publika.

„Njima ili se nešto sviđa ili ne. Ili razumiju ili ne. Jako su lijepo reagirali tokom cijele predstave. Na kraju su bili oduševljeni i to su pokazali svojim aplauzom. Djeca kao djeca bi trebala biti naš prioritet i na tome treba raditi. Dječija nedjelja treba da traje, ne bih rekla samo nedjelja. Treba svaki dan da bude dječiji dan“, kaže Nišić.

Nakon Beograda „Ptica od pijeska“ igrana je za mališane u Varešu. Dječija nedjelja zaokružena je izvedbom najgledanije predstave za djecu BNP-a „Ježeva kućica“ pred domaćom publikom u subotu. Zeničko pozorište i njegova DOL scena bili su dosljedni sloganu Dječije nedjelje.

„Igrajmo se, učimo i rastimo. To je nešto čime se bavi DOL scena sa svojim segmentom, a to je dramski studio koji pohađaju djeca iz našeg grada i okoline, ko može doći, a imamo ih poveliki broj. Ove godine brojim do 50 polaznika“, dodaje naša sagovornica.

Dječija, omladinska i lutkarska scena upravo je počela rad na novoj predstavi. Radi se o komadu „Crvenkapica i dobri vuk“. Predstavu režira Željko Milošević po adaptiranom tekstu Rade Pavlekić, „Crvenkapica i zbunjeni vuk“. Ermina Nišić kaže kako je rano za otkrivanje detalja o predstavi osim da će biti i zabavna i edukativna. Dječija, omladinska i lutkarska scena je tek godinu dana mlađa od zeničkog pozorišta i upravo prolazi kroz svoju 74-tu sezonu. Ne treba sumnjati da će i ovosezonskom produkcijom opravdati svoj zasluženi visoki rejting. (D. Travar)