Počela tradicionalna manifestacija “Mjesec knjige” u Gradskoj biblioteci

Tradicionalna manifestacija „Mjesec knjige“ u Gradskoj biblioteci u Zenici počela je u petak promocijom knjige Alena Kalajdžije „ Dok zrijem- pabirčenja po patrljcima prošlosti“. Nova književna promocija, od osam najavljenih, zakazana je večeras.

Ljubitelji pisane riječi u Zenici večeras će imati priliku da se upoznaju sa knjigom „Škriptaji kože“ autorice Amile Kahrović-Posavljak.

Po riječima Nermina Ormanovića, direktora biblioteke, radi se o izvrsnom romanu koji će tek da skrene pažnju široke čitalačke publike. „Prošlogodišnjih 15 književnih promocija tokom mjeseca knjige doveli su do zasićenja publike tako da smo ovogodišnji program ograničili na osam promocija. Na programu neće biti samo književna djela. Imamo i knjige iz historije tako već u srijedu predstavljamo knjigu Mesuda Šadinlije“ „Foča od postanja do nestajanja“ To je jedna jako dobro napisana knjiga o istoriji Foče. Iz književnosti, 23.oktobra  imamo promociju romana Edina Urjana Kukavice „ Predodređenje: predvrijeme ili kronika vremena dogođenog a nedoživljenog“.

Direktor Gradske biblioteke skreće pažnju i na promociju putopisnog romana Hamze Ridžala čija je knjiga „Put svile“ zadobila naklonost čitalaca. „ Sad imamo nastavak te knjige koja je postala izuzetno popularna. Mi smo imali promociju njegove prve knjige u Zenici. Nova knjiga govori o ljudima iz Bosne i Hercegovine koji su se zadesili na putevima svile i ostali u delekim zemljama“. Svoju promociju imaće i knjiga „Hronika izgubljenog stoljeća“ Amera Kapetanovića u izdanju zeničke kuće Vrijeme a koja govori o stranim konzulima u Bosni i Hercegovini tokom 19 stoljeća. Vrijedno pažnje biće i predstavljanje knjige „Sto kroz dva, to sam ja“ autora Dušana Stupara, rođenog zeničanina koji živi u Novom Sadu a koja je nostalgična zbirka sjećanja na predratnu Zenicu.Za nešto stručniju publiku rezervisana je promocija knjige „Gramatika bosanskog jezika-sintaksa“ prof.dr. Ismaila Palića.Sve promocije tokom mjeseca knjige počinju u 19 sati. (D.T.)