Uređenje “zelenog pojasa” prema školi u Crkvicama

Nakon što je nedavno sanirano stepenište prema Osnovnoj školi “Mak Dizdar” u Crkvicama, radnici zeničkog preduzeća Alba jutros su uređivali i zapuštenu zelenu ogradu duž ovog glavnog prilaza školi iz ulice Čurukovića put, što bi u osnovi trebalo dopriijeti i sugirosti đaka i uređenju ovog dijela javnih površina.

Suština je da imamo sigurnost djece kao i vidljivost, poštom se treba ubrzo postaviti i rasvjeta, a granje će smetati” pojašnjava Jasmin Kurić, predsjednik MZ Crkvice, preko koje je i upućen zahtjev za urtešenje ove javne površine.

Nadležni iz Gradske uprave stručno to zovu prokres, uz podsjećanje da postoje striktni propisi za održavanje zelenih javnih površina i napomenu da su graditelji lamela na Makovima iza sebe ostavili poprilično neuređeno i nekultivisano zemljište. Iz Mjesne zajednice Crkvice tražili su da se uredi ovaj zeleni pojas, radi sigurosti prolazika, prvenstveno đaka, a ranije je, tčnije prošle godine, na njihovu inicijativu i ovo stepenište je uređeno, što je za svaku pohvalu. Međutim, Kurić ističe kako nisu zadovoljni kako se posao odrđauje, kao je planiran prokres nekadašnje “žive ograde” i traže da se to propisno odradi. “Već je ovdje nešto rađeno, ali nije dobro pa sam ponovo intervenisao. Okresali su bili samo metar i po od zemlje, a grane su se nadvile tako da bi smetale I šacima I svjetlosti, jer ništa se ne bi vidjelo. Smatram da bi najbolje bilo sasjeći sve do zemlje, da se uništi ovo korjenje i zasadi nova “živa ograda” ili nešto slično”, kaže Kurić.

Nije novost i rijetka pojava da građevinci i investitori, nakon igradnje novih zgrada u ovom gradu, ostave iza sebe nered, javašluk i neuređeno zemljište, da šahtovi kanalizacije vire i metar iznad zemlje, da nove zgrade dobiju upotrebnu dozbolu i budu usljene stanarima bez izgrađene kose ravni i  protvipožarne zaštite, kakva je slučaj i sa ovih pet lamella uz Mekove. Ali, to je ozbilja tema za druge priliuke i sagovornike. U konkretnom slučaju prokresa i uređenja ovog zelenog pojasa dobili smo uvjeravanj iz Gradske uprave da će posa biti odražen kako valja, uz napomenu da ima i pozitivnijih priča urešenja zelenih javnih površina, poput kružnih tokova, što takošer zavrešuje pažnju medija i javnosti. (S.G.)