Izvrsni ekonomski rezultati i podrška razvoju privrede i poljoprivrede (2017-2023)

Grad Zenica kroz rad Službe za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem postigao je zavidne rezultate u razdoblju od 2017. do 2023. godine, čime je značajno unaprijedio privredni razvoj i poboljšao ekonomske pokazatelje.

Ulaganjem u brojne projekte, Zenica je osigurala podršku razvoju privrede i poljoprivrede, dok su rezultati jasno vidljivi u povećanju broja zaposlenih, smanjenju nezaposlenosti i rastu aktivnih privrednih subjekata. Ključni ekonomski pokazatelji U periodu od 2017. do 2023. godine, broj zaposlenih u Zenici kontinuirano je rastao, dok se broj nezaposlenih značajno smanjio. Paralelno s tim, broj aktivnih privrednih subjekata je porastao za 987, dosegnuvši impresivnih 3.019 aktivnih subjekata u 2023. godini. Ovi pokazatelji govore o stabilnom privrednom rastu grada i stvaranju novih poslovnih prilika.

Pregled aktivnosti službe Služba za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem realizovala je širok spektar aktivnosti:
– 22 sajma,
– 29 konferencija,
– 9 radionica,
– 22 sastanka Privrednog saveza,
– 5 programa podrške privrednicima,
– 107 edukacija i prezentacija.

Pored toga, organizirani su i treninzi za zaposlenike, energetski dani, te studijske posjete, čime je dodatno potaknuta svijest o važnosti obrazovanja i prilagodbe modernim trendovima u poslovanju.

Poticaji u privredi i poljoprivredi
U poljoprivredu je uloženo ukupno 4,54 miliona KM, dok je kroz različite poticaje u privredi dodijeljeno više od 1,55 miliona KM. Grad Zenica podržao je i subvencije kamata za poslovne subjekte, olakšavajući im poslovanje u izazovnim vremenima. Kroz različite programe poticaja, direktno su podržana 383 korisnika, uključujući 148 novozaposlenih i 163 nabavke opreme.

Realizovani projekti i investicije
U proteklih šest godina, realizirano je ukupno 58 projekata u oblasti privrede i poljoprivrede, s ukupnim ulaganjem od 3.231.934,02 KM. Investicije su uključivale zamjenu krovova i fasadne stolarije, održavanje poslovnih prostora, te ulaganja u društvene domove, s ukupnim iznosom investicija od preko 1,3 miliona KM. Dodatno, Grad Zenica oslobodio je zakupce od plaćanja zakupnina tokom pandemije COVID-19, čime je olakšao poslovanje u teškim okolnostima.

Zaključak
Ovi uspjesi jasno pokazuju posvećenost Grada Zenica razvoju privrede, poljoprivrede i stvaranju pozitivnog poslovnog okruženja. Zahvaljujući kontinuiranoj podršci Službe za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, Zenica je postala dinamičan centar poslovnih prilika, stvarajući bolju budućnost za svoje građane i privrednike. (Odsjek za protokol i informisanje GU Zenica)