Potpisan novi kolektivni ugovor za oblast obrazovanja u ZDK

zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona jutros je na vanrednoj sjednici dala saglasnost na Kolektivni ugovor za djelatnost osnovnog, te srednjeg obrazovanja za teritorij ZDK-a, a nakon toga i potpisala ova dva kolektivna ugovora koji će važiti do 30. avgusta 2026. godine.

Premijer Nezir Pivić je nakon potpisivanja ugovora istakao da će prosvjetni radnici u ovom kantonu, koji su početkom januara dobili 15-postotno uvećanje plaće, od 1. januara naredne godine imat veće plaće za dodatnih najmanje 10 posto. Ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Mirza Mušija izrazio je zadovoljstvo postignutim dogovorom i dijalogom sa socijalnim partnerima, čime su ispunili njihove zahtjeve te se nisu doveli u situaciju u kojima se nalaze neki drugi kantoni.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja ZDK-a  Selvedin Šatorović zahvalio se Vladi ZDK na kontinuiranoj podršci oko 6.000 zaposlenih u sektoru obrazovanja ovog kantona. Mogu kazati da smo napravili iskorak i da je ovo najbolji kolektivni ugovor, koji smo potpisali od kako to radimo na nivou ZDK-a”, kazao je Šatorović. (Š. Babić)