“Aktivne zajednice u ZDK” finansirat će devet projekata

U okviru projekta „Aktivne zajednice ZDK“ prepoznati su i podržani najuspješniji projekti koji doprinose razvoju lokalnih zajednica u Zenici, Kaknju i Žepču. Cjelokupan iznos dodijeljenih sredstava iznosi 41.524 KM, koji je sufinansiran od strane Grada Zenice u iznosu 5.000 KM i Općine Kakanj u iznosu od 3.300 KM.

Nakon provedenog Javnog poziva i evaluacije svih pristiglih prijava, odabrani su projekti koji donose konkretne koristi u oblastima obrazovanja, kulture, zaštite životne sredine, javnih prostora i omladinskog aktivizma.

Podršku su dobili projekti iz tri lokalne zajednice, a ukupno je pristiglo 27 prijava. Podršku je dobilo devet projekata, koji su osvojili najveći broj bodova. Od toga, podržano je pet projekata iz grada Zenice, dva iz općine Kakanj i dva iz općine Žepče.

Najviše bodova su osvojili i samim tim bili najuspješniji sljedeći projekti:

⚫ Grad Zenica:
✓ Udruženje “Nada” Zenica (obrazovanje)
✓ Udruženje “Naš most” Zenica (kultura)
✓ Neformalna grupa Coding summer school Zenica (obrazovanje)
✓ Neformalna grupa “Late Bloomer” Zenica (mladi)
✓ Udruženje “Žene Jalije” Zenica (javni prostori)

⚫ Općina Kakanj:
✓ Udruženje “Djeca sa izazovom” Kakanj (obrazovanje)
✓ Udruženje “Skitnica” Kakanj (očuvanje životne sredine)

⚫ Općina Žepče:
✓ Neformalna grupa “Cosmo” Žepče (mladi)
✓ Neformalna grupa “Savjetodavni odbor građana “ Žepče (obrazovanje)

Ovi projekti su odabrani zbog konkretnih rješenja i načina kako da doprinesu dugoročnom unapređenju kvaliteta života u zajednicama kroz inovativne pristupe i uključivanje lokalnih resursa. Projekat „Aktivne zajednice ZDK“ nastoji osnažiti lokalne organizacije i pružiti podršku projektima koji adresiraju ključne društvene izazove i doprinose održivom razvoju lokalnih zajednica. Javni poziv je realizovan u partnerstvu sa Mrežom za izgradnju mira, u okviru USAID-ovog projekta Snaga lokalnog/Podrška lokalnim resurnim organizacijama (LRO/A).