Civilna zaštita podjelila predsjednicima mjesnih zajednica stanice za komunikaciju

Služba Civilne zaštite Grada obezbjedila je za sve povjerenike ruralnih mjesnih zajednice mobilne stanice povezane s operativnim centrom kako bi komunikacija u slučajevima elementarnih nepogoda bila nesmetana. Stanice – Motorole podijeljenu su danas.

Ponukani iskustvima iz 2014. godine kada je s određenim udaljenijim područjima Zenice bila onemogućena veza u slučaju elementalne nepogode krenuli smo u nabavku mobilnih stanica, kaže komandant Štaba CZ Grada Zenica Mirza Husetić.

Posljednjih pet godina za Operativni centar CZ uloženo je za opremu oko milion maraka, a za ove Motorole i stanice cirka 120.000 KM. Civilna zaštita radi na osiguranju i što boljim uvjetima rada u slučaju elemntarnih nepogoda. Za rad s mobilnim stanicama izvršena je edukacija svih povjerenika koji će se služiti samim stanicama“, kazao je Mirza Husetić, komandant Štaba CZ Grada Zenica.

Ukupno su danas podijelili 52 mobilne stanice – Motorole za povjerenike ruralnih mjesnih zajednica. Gradskim mjesnim zajednicama motorole nisu potrebne jer se sve nalaze dovoljno blizu Operativnom centru Štaba civilne zaštite, dok je povjerenicima iz udaljenijih područja su one itekako bitne.

Sigurno će nam mnogo značiti ove mobilne stanice. Ne samo nama povjerenicima mjesnih zajednica čiji rad će biti unaprijeđen u slučaju elementarnih nepogoda već će se i sami mještani osjećati sigurnije kada znaju da imamo stalnu vezu sa centralom, dakle Štabom u gradu od kojeg dobijamo smjernice i podršku kada se dese poplave, požari, zemljeotresi“, riječi su Benjamina Kadrića, povjerenika civilne zaštite za MZ Gornja Gračanica.

Sve stanice su, prema riječima Adnana Čuklea, šefa Operativnog štaba ispitane na području mjesnih zajednica. Dio Babina još nema signal za vezu, ali se na tome radi i biće rješeno u narednih desetak dana. Čukle također naglašava da povjerenici odgovaraju za nesavjestan rad sa mobilnim stanicama. (A. Huskić)