Objavljen strip album “Ban Kulin” autora Adnadina Jašarevića

Strip album „Ban Kulin“, autora Adnadina Jašarevića,upravo je izašao iz štampe. Objavljen je u ediciji „Stope u vremenu“ koju je pokrenuo Muzej grada Zenice.

Ličnost Kulina bana, Adnadina Jašarevića kao pisca zaintrigirala je mračne i ratne 1993 godine kada je svoje zamisli počeo da zapisuje. Jašarevića kao produktivnog strip autora i pedagoga,ove su bilješke prije par godina motivisale da ih pretoči u strip knjigu o značajnom bosanskom vladaru. „ Mnogi evropski narodi, kaže on, imaju svoju istorijsku očinsku figuru poput kralja Artura, Sida Beowulfa. Neke su  stvarne a neke izmišljene. Mi smo imali i u zapećak gurnuli takvu ličnost i to stvarnu.Po svim mjerilima bio je veliki za to doba. Koliko je bio veliki i koliko je bilo lijepo vrijeme u kojem je vladao, svjedoči to da mi i dan danas kažemo „od Kulina bana i dobrijeh dana“, a toliko je godina prošlo od osmog stoljeća“.

Fabula ove grafičke novele je plod autorove kreativnosti ali je osnova bazirana na istorijskim faktima, Povelji Kulina bana (najstarijem dokumentu na nekom od slavenskih jezika, aktu o abjuraciji i ploči sudije Građeše koja se,kao nacionalni spomenik, čuva u zeničkom muzeju. „Oko ta tri dokumenta i kako su nastali se vrti cijela priča u ovom stripu. Ono što je značajno, naš kolega, muzejski savjetnik Ikbal Cogo je upotpunio izdanje historijskim stručnim tekstovima koji potkrepljuju činjenicama i podacima sav materijal iz stripa. Iz tih njegovih priloga, onaj koji želi može saznati o ovim dokumentima značajnim za našu istoriju više toga“. U recenziji ove grafičke novele se navodi kako je ona prvorazredno didaktičko štivo za djecu i mlade obzirom na vrlo efikasan spoj likovnog i narativnog. Autor se slaže i kaže kako sami udžbenici istorije ponekad nisu dovoljni.  „ Treba koristiti i druge medije, strip, film pa čak i kompjuterske igre kako bi se naša baština, na mala vrata, kroz neki zabavan medij uštetala u umove novih generacija“. Pored niza objavljenih stripova kraćeg formata, Ban Kulin je druga grafička novela Adnadina Jašarevića. Ljubitelji stripa i naše nacionalne istorije mogu je kupiti u Muzeju grada Zenice. (D.T.)