Sve spremno za sutrašnju “8. Čolanovu stazu”

Planinarsko duštvo “Čolan” Zenica sutra organizuje “8. Čolanovu stazu”, već tradicionalni jesenji planinarski pohod zadnje subote u septembru, koji je ujedno jedna od ključnih aktivnosti Čolana, uvršetana i u usaglašeni kalendar godišnjih aktivosti Gradskog planinarskog saveza Zenica i Planinarskog saveza F BiH.

Obavljene su sve pripreme i ako vremenske prilike budu povoljne očekuje se stotinjak planinarki i planinara iz Zenice i susjednih gradova.

Okupljanje učesnika je u 7 sati na Glavnoj autobuskoj stanici, odakle o vlastitom trošku redovnom autobuskom linijom za Hrastovac putuju do Radinovića, gdje je start pješačenja. Preko Lastavice, Tvrtkovca i Inišća se pješači do lokaliteta Grab gdje je planirano druženje uz planinarski grah, kahvu, čaj i podjelu zahvalnica organizovanim grupama.

Staza je duga oko 22 kilometra, markirana i sugurna. Tehnički je nezahtjevna, dovoljna je standardna planinarska oprema. Kondiciono je zahtjevna, što, uz praćenje meteoroloških uslova i obaveznog prilagođavanja odjeće i obuće, treba imati na umu svaki potencijalni učesnik. Pitke vede ima dovoljno, biće osigurano prisustvo planninarskih vodiča, gorskih spasilaca i redara. Svako učestvuje na vlastitu odgovornost i obaveza je pridržavati se uputa organizatora, a zadržano je pravo izmjene Programa pa i odgoda, u slučaju kiše.

Ovaj paninarski pohod je u sklopu projketa “Čolanovih deset”, podršanog od strane Gradske uprave i Gradonačlenika Zenice, čiji je cilj, izumeđu ostalog, i promocija planiarskih potencijala Grada Zenice, uređenje planoiarske infrastrukture te animiranje što većeg broja grašana da što češće aktivno borave u prirodi. Inače, PD “Čolan” ove godine obilježava i svoj jubilej- deset godina postojanja i rada, a tim povodom je planiarno još nekoliko aktivnosti do kraja ove godine. (S.G.)