Muzej grada Zenica aktivan učesnik međunarodnog projekta “Made in platforma”

Već drugu godinu, Muzej grada Zenice aktivan je učesnik međunarodnog projekta „Made in platforma“ čiji je cilj revitalizacija drevnih zanata kroz zajednički rad zanatlija i umjetnika. Projekat se realizuje kroz takozvane rezidencije.Ovih dana u zeničkom muzeju je, nakon kovačke i zlatarske, okončanai  ona grnčarska.

Grnčarska rezidencija u Muzeju grada Zenice ujedinila je Roka Oblaka, likovnog umjetnika i grnčara iz Ljubljene i Vahida Ohrana, grnčara zanatliju iz Liješeva kod Visokog. Liješevo je lokalitet poznat po izvrsnoj glini gdje se od predhistorijskih vremena grnčarija peče i pravi na istovjetan način.“ Rok i Vahid kreirali su originalne proizvode.  Kroz ovu rezidenciju dobili smo i sasvim novi proizvod-jedan od onih zbog kojih je cijeli projekat i osmišljen. To je posuda koja ubjedinjuje tradicionalno zanatski i moderni dizajnerski pristup. Ona se može koristiti za čuvanje i kuhanje hrane a istovremeno  biti vrlo dekorativan ukrasni predmet“ , kaže Lejla Agić,muzejska pedagoginja.

Rok Oblak je glinu iz Liješeva ponio u Sloveniju.Tamo je, u svojoj elektro peči, na temperaturi 200 stepeni višoj od standardne, dobio neobično čvrstu keramiku posve drugačije boje. To znači, smatra Lejla Agić, da bi ova glina mogla postati naš izvozni proizvod jer ima unikatne karakteristike. Svi proizvodi nastali na ovim radionicama biće uvršteni u stalnu etnološku postavku Muzeja grada Zenice. Sa ovim artefaktima našeg istorijskog naslijeđa etnološka postavka u Zenici biće značajno obogaćena i osvježena. (D.T.)