Održana 49. sjednica GV Zenica, vijećnici podržali gradnju podzemnih garaža na Trgu BiH

Danas je održana 49. Sjednica Gradskog vijeća Zenica, na čijem Dnevnom redu je bilo 10 tačaka.

Među tačkama o kojima se ponajviše diskutovalo bila je ona koja se odnosi na izgradnju podzemnih garaža s pripadajućim sadržajima na lokalitetu Trga Bosne i Hercegovine u Zenici, kojima će upravljati privatni konzorcij narednih 30 godina.

Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika u Gradskoj upravi pojašnjava da je riječ o projektu koji podrazumijeva izgradnju podzemnih garaža koje trebaju imati minimalno 300 parking mjesta, te da će u sklopu ovog projekta, koji je urađen po principu dodjele  prava građenja biti uređen i Trg BiH.  “Dobili smo partnera s kojim će biti potpisan ugovor na 30 godina, nakon čega on vraća taj projekat Gradu Zenica. Procijenjena verijednost projekta je između osam i deset miliona KM. Privatni partner s kojim će biti potpisan ugovor  o pravu građenja je konzorcij “LS BAU  Invest i EKRO  d.o.o . Rok za izgradnju je 24 mjeseca nakon potpisa ugovora o pravu građanja, a u tom periodu oni će plaćati određenu naknadu Gradu Zenica, što će biti dodatni prihod za Budžet”, ističe Heleg.

Iako su u svojim izlaganjima vijećnici stranke SDA govorili u superlativima, kada je u pitanju realizacija ovog projekta, pri glasanju su, ipak, bili “suzdržani”, dok su ostali prisutni vijećnici bili “ZA”, pa je Prijedlog odluke o osnivanju prava građanja podzemnih garaža s pripadajućim sadržajimja na Trgu BiH prihvaćen sa 18 glasova ZA i pet suzdržanih.

Faruk Hodžić, vijećnik u GV Zenica (SDA) nam je kazao da je razlog da budu suzdržani vrijeme donošenja ove Odluke.

Jednoglasno je podržan danas i Prijedlog Odluke o načinu ustupanja na upravljanje i korištenje objekata i zemljišta kompleksa Kantonalne bolnice Zenica. Kako je pojašnjeno, riječ je Odluci koja je slična onoj o ustupanju objekta JU Dom zdravlja Zenica, bez naknade. “Odlukom je predviđeno povjeravanje na upravljanje kompleksa KBZ , što podrazumijeva stvaranje pretpostavke da KBZ može provoditi procedure investicionoig ulaganja u unapređenje objekata do ulaganja u izgradnju nove zgrade KBZ”, kazao nam je Selver Keleštura, sekretar Gradske uprave Zenica.

U nastavku sjednice prihvaćen je i Izvještaj o izvršenju Budžeta Grada Zenica za prvih šest mjeseci tekuće godine, Prijedlozi odluka o organizaciji saobraćaja i prodaji gradskog građevinskog zemljišta putem neposredne pogodbe, te izvještaji o provedenim konkursima koji se odnose na prodaju gradskog građevinskog zemljišta u Poslovnoj zoni Zenica I. (M.H.)