UNZE: Panel diskusija o izazovima i razvoju Univerziteta

Panel diskusiju sa predstavnicima osnivača – kantonalne Vlade i društvene zajednice organizirali su na Univerzitetu Zenica o temi izazovi i razvoj Univerziteta, a u povodu godišnjice ove obrazovne ustanove i 65. godina visokog školstva u našem gradu.

Zajednički je stav da treba unaprijediti rad posebno kada su nauka i studenti u pitanju kako bi zenički univerzitet bio bolje pozicioniran  i atraktivniji kako za domaće tako i za strane studente. S tim ciljem neće se bježati ni od mogućnosti restruktuiranja organizacionih jedinica – spajanjem dva fakulteta ili otvaranjem novih studijskih odsjeka.

Veliki su izazovi pred visokim školstvom, kao i problemi s kojima se suočavaju. Prema riječima rekora fali studenata, kao i prostornih kapaciteta, kupuju se diplome, opada kvalitet nastave. Zato smatraju da je budućnost zeničkog univerziteta, između ostalog, u izgradnji kampusa.

“U Tuzli je ovih dana potpisan ugovor za izgradnju objekata za neke fakultete vrijedan 10 miliona. Mi očekujemo i od naše Vlade, da počnu ozbiljnije ulagati u infrastrukturu, mada ne možemo zaboraviti ni to da je vlada opredjelila 2,5 miliona za uotpljavanje objekata fakulteta, kao i milion i po maraka za završetak amfiteatra i restorana”, kaže Jusuf  Duraković, rektor UNZE.

Pozvani su na današnju panel načelnici i gradonačelnici, skupštinski zastupnici, zaposlenici univerziteta, predstavnici kantonalne vlade, koji su mišljenja također da je potrebna ozbiljna analiza koja će pounidi rješenja za smanjenjem odlaska mladih. U tom smislu pravo je pitanje koliko su studijski programi usmjereni na tržište rada.

“Mi smo u proteklom periodu obišli sve fakultete i razgovarali s uposlenima postavljajući im upravo to pitanje: kakva je perspektiva studijskih programa. Da li je potrebno neke studijske programe inovirati, da li za neke uopće postoji opravdanost da još postoje. Tako smo dobili određene inpute kao što su da tamo gdje postoji veliko interesovanje studenata fali prostornog kapaciteta, a tamo gdje ima dovoljno prostora nema stdudenata. Mi očekuje od uposlenih na univerzitetu da nam pripreme prijedlog racionalizacije prostora”, riječi su Mirze Mušije, kantonalnog ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Početkom godine povećane su plate na univerzitetu za 250 maraka, uloženo je i u sanaciju studentskog centra čiji kapaciteti od 220 kreveta odavno nisu dovoljni, na godišnjem nivou vlada sufinansira milion i 600 za smještaj naših studenata u drugim dijelovima Federacije, svaki budžetski zahtjev je ispoštovan, dodaje ministar. I stipendije studentima iz dva ministarstva su podrška radu univerziteta i oni su uz razvoj nauke u fokusu kako bi s vremenom zenički univerzitet bio bolje pozicioniran i atraktivniji kako za domaće tako i za strane studente.

(A.H.)