Danas završava drugi upisni rok na osam zeničkih fakulteta UNZE

Danas završava drugi upisni rok na osam zeničkih fakulteta. Na prvom su u rektoratu bili zadovoljni povećanjem broja zainteresiranih budućih brucoša, a i upisu u drugom roku se odzvao značajan broj studenata i studentica.

Neupražnjenih će ostati nešto više od 100-inu mjesta koja su bila na raspolaganju studentima od ukupnbo 862 koliko je planirano da ih se upiše ove godine.

Konkurs je u mjesecu junu bio raspisan za 862 mjesta u oba roka na svim fakultetima prvog ciklusa. U prvom roku je upisano 488 studenata, a do jučer je pristiglo jos 215 novih prijava. Dakle, nakon prvog upisnog roka ostalo je bilo upražnjenih još skoro 350 mjesta. Iz rektorata Univerziteta u Zenici podsjećaju da je ovaj posljednji dan upisnog roka koji je počeo 26. avgusta prijave moguće  slati on line do večeras u ponoć.  Naredne sedmice bit ce organizirani prijemni ispiti na studijskim programima gdje je prijemni predviđen, a potom i upis. Najviše mjesta po dakle više od 100-inu novih brucoša bilo je na Islamskom pedagoškom, Ekonomskom i Filozofskom fakultetu, a potom i na Medicinu za koju je blago opao interes kakav je bio prethodnih godina. Nakon prvog upisnog roka na tom fakultetu je na Odsjeku opće medicine bilo ostalo tri mjesta, a čak 23 na Odsjeku zdravstvene njege. Prorektor prof.dr Jusuf Duraković je očekivao barem još 200 novih kanidata što se i ostavarilo, s tim da 30 studenata na Filozofskom fakultetu – odsjeci Razredna nastava i Engleski jezik, koji se nisu uspjeli upisati te za koje smo uputili zahtjev osnivaču da nam odobri dodatni upis. Vlada ZDK, međutim, zbog neusklađenosti dokumentacije, nije u prvom roku uspjela izdati saglasnost pa je to ostavljeno za drugi upisni rok, kazao je Duraković. (A.H.)