U ponedjeljak premijera predstave „Iz najbliže udaljenosti“

Premijera predstave “Iz najbliže udaljenosti” održat će se 23. septembra 2024. godine u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, na Maloj sceni, s početkom u 20:00 sati. Tim povodom je danas održana konferencija za medije.

Projekat “Iz najbliže udaljenosti” rezultat je zajedničke diplomske predstave dviju studentica sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu – Iman Bubić, studentice četvrte godine glume, i Laure Brunner, studentice četvrte godine produkcije i zasnovana je na autorskom tekstu Berine Musa, a uloge tumače Iman Bubić, Haris Bidžan i Deni Mešić.

Predstava “Iz najbliže udaljenosti“ je zapravo nastala unutar našeg produkcijskog segmenta “Scena-studio” koji je BNP pokrenuo prije nekoliko godina a sa ciljem da damo priliku mladim pozorišnim stvaraocima, kako glumicama, glumcima tako i pozorišniim rediteljima, dramaturzima, ljudima koji se bave nekim drugim poslovima vezanim za nastanke pozorišnih predstava da dobiju svoku priliku i da njihovi, pod navodnicima, prvi koraci, prvi profesionalni koraci nekako budu u BNP Zenica”, rekao je Miroljub Mijatović, director BNP Zenica.

Iz najbliže udaljenosti“ je priča o ljubavi, pomirenju s prošloću. Radi se o ljubavnom trouglu između tri novinara koji su Lejla, kritičarka i pjesnikinja, Bora, ratni fotograf i Neven, TV editor ili novinar koji pokušavaju riješiti problem koji je zapravo nastao prije četrnaest godina”, rekla je autorica teksta Berina Musa.

Ovaj tekst i kompletna predstava je jako obična u svojoj neobičnosti  i neobična u svojoj običnosti. Priča je nešto što se sigurno dogodilo svima ili bar nekima od nas. Priča o izgubljenoj ljubavi koja počinje u djetinjstvu nakon koje nas prosto životi raznesu na različite strane, Upravo zato “Iz najbliže udaljenosti“ što vise pokušavamo da se spajamo nekako život nas vuče na svoje različite strane”, rekla je Iman Bubić, koautorica teksta i glumica u ovoj predstavi.

Predstava traje 60 minuta, a bavi se intrigantnom temom iz prošlosti jednog bračnog para. (T.B.)