Skupština ZDK usvojila Nacrt Zakona o provjeri imovine nosioca javnih funkcija

Skupština Zeničko dobojskog kantona je na današnjoj sjednici nakon šire rasprave usvojila Nacrt Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija, koji je upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Javna rasprava bit će provedena u svim lokalnim sredinama na području ZDK,a Zakonom će,kako se procjenjuje, biti obuhvaćeno oko 1.500 nosioca javnih funkcija.

U ime Kluba SDP-a Damir Memić je ukazao, da je ovo samo jedan u nizu potrebnih zakonskih rješenja u borbi protiv korupcije,te niza registara koji su neophodni.

Premijer Nezir Pivić podsjeća da će se ovaj Zakon primjenjivati na sva imenovana ne samo u kantonu nego i u gradovima i općinama ovoga kantona.

Zastupnici su podržali Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama ZDK, po skraćenom postupku,pri čemu je suštinska izmjena uvođenje inspekcije za socijalnu zaštitu,kao i uvećanje visine sankcija za prekršaje rad bez odobrenja i nepostupanje po rješenju o naloženoj upravnoj mjeri.

Podržan je i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Javne ustanove “Penzionerski dom sa stacionarom” ZDK za 2023. godinu,a do kraja Skupštine na razmatranju su bili Izvještaji o radu Javne ustanove Zavod za medicinu rada i sportsku medicinu,Javne ustanove Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK,te Informacija o koncesijama na području ZDK za 2023. godinu. (Š.B.)