Na sajmu u Zenici kvalitetni domaći proizvodi

Sa podrškom svih nivoa vlasti organska proizvodnja u Federaciji BiH i u narednim godinama trebala bi imati uzlaznu putanju,procjenjuje Sejad Herceg,predsjednik Saveza “Organsko FBiH” i jedan od učesnika trodnevnog,18.  Sajma organskih proizvoda koji je juče otvoren u centru Zenice,a kojeg je posjetio i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Sajam u Zenici okupio je 15 poljoprivrednih proizvođača,koji će osim razmjene iskustava,biti upoznati i o značaju poljoprivrednog Klastera 4 za ruralni razvoj kojem pripada i Zenica.

“Nadamo se nastavku pružanja pomoći nadležnih iz svih nivoa vlasti u smislu osiguranja uslova za poboljšanje infrastrukture na ruralnom području,prije svega aktivnostima za kvalitetnije navodnjavanje”, ukazuje Herceg.

Pri tom bitnim smatra i usvajanje institucionalnog rješenja koje podrazumijeva formiranje Agencija za ruralni razvoj.

Na sajmu se predstavlja i zenički pčelar Zejnir Halilović koji je u pčelarstvu od 1997. godine.

“Naša iskustva su veoma pozitivna i smatram da je važno biti učesnik ovakvih sajmova gdje se izlažu kvalitetni proizvodi,” kaže Halilović koji je zadovoljan poticajnom politikom,posebno gradske uprave u Zenici.

“Od 2016. godine Gradska uprava dodjeljuje poticaj od 10 KM po košnici,a samostalni obrtnici imaju i više”, podsjeća Halilović.

Već narednog petka,organski proizvođači okupljaju se na novom sajmu u Bugojnu u okviru manifestacije “Zlatna jesen”. (Š.B.)