Obilježena godišnjica pogibije prvog pripadnika HVO-a Zenica

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a podružnica Zenica danas je obilježila Spomendan, odnosno datum pogibije prvog pripadnika HVO-a Zorka Žepačkića na ratištu u Jajcu. Tim povodom u Crkvi Presveto srce Isusovo u Čajdrašu služena je sveta misa, a potom su brojne delegacije položile cvijeće na spomen obilježju u blizini crkve.

„Na žalost, 18. kolovoza 1992. godine poginuo je naš Zorko Žepačkić. Prije toga on je bio običan radnik koji se odazvao na poziv da brani domovinu. On je radničku odoru zamjenio vojničkom i mi se danas sjećamo njega i svih drugih pripadnika HVO-a grada Zenice koji su položili život za odbranu domovine. Naša obaveza je da nikada ne zaboravimo poginule pripadnike, nikad ne zaboravimo šta se dešavalo u Domovinskom ratu i da obilježavamo sve ono što se dešavalo u proteklom ratu“, kazao je Željko Ljubanić, predsjednik Odbora za obilježavanje značajnih datuma.

„Zorko Žepačkić je poginuo u Jacu što daje na zanje svima da je HVO među prvima stao u odbranu Bosne i Hercegovine. Mi smo napuštali svoja radna mjesta i išli u odbranu ne razmišljajući da neko može poginuti. Danas obilježavamo godišnjicu pogibije pripadnika HVO-a, ali i pet civila Čajdraša“, kazao je Anto Čečura, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Zenice.

U jedinici zeničkog HVO-a poginulo je 135 boraca, dvojica se vode kao nestali dok je njih više od 300 ranjeno. (N. Glibo)